Легнуваат в кревет, ги покриваш, ги бакнуваш, велиш добра ноќ, веќе одиш кон вратата од собата кога одеднаш слушаш: „Мамо, жеден/а сум“. И веќе во движење, превртувате со очите. Па, добро, зарем повторно? И тогаш слушате: „И јас!“

Вашата прва мисла е слична на: „Ах, дали се шегуваш?!“ Но тие се навистина жедни, велат децата. И само што си ги измиле забите и потоа пиеле вода. Пред тоа јаделе вечера и пиеле млеко. Не е средина на лето или 30 степени. И тогаш како да не се изгуби трпението?! Едноставно треба да се запрашате зошто ова ви се случува секоја вечер и зошто вашето дете е жедно секоја вечер?

Истата сцена секојпат. И секогаш кога оваа сцена се одвива и децата бараат вода пред да заспијат, па веднаш откако ќе се напијат вода, вие мислите дека можеби заборавиле да пијат доволно вода во текот на денот, па можеби сега се жедни. Така, одите во кујната, полните две чаши вода и ги носите во собата. Но, тогаш сфаќате: и двајцата испиле само голтка. По многубројните повторувања на оваа сцена речиси секоја вечер, едноставно мора да се запрашате – зошто?! Сакате едноставно да истражите и да најдете можни објаснувања за овој необичен феномен. Дали е тоа обична детска манипулација? Дали тие всушност сакаат да ја покажат својата моќ над вас? Во секој случај, тие прашања ве поттикнуваат да направите некое истражување на оваа тема.

Пред сè, треба да знаете дека децата не се способни за ваков вид измама. Таквите постапки се премногу намерни и сложени. Тие не сакаат да го тестираат и да го истрошат вашето трпение. Сè на сè, време е да ги отфрлите овие погрешни мисли. Многу родители ќе го поврзат ова барање со желбата на децата да уживаат во вашето друштво уште некое време. Но, кога ќе размислиме колку време е потребно да се испие таа мала количина вода, таа теорија губи тежина. Во тој краток период дружењето не е она што детето го сака.

Па зошто децата бараат вода в кревет? Децата ја бараат оваа вода токму кога се подготвени да спијат и кога сакаме да се опуштиме по долг и напорен ден. Не напрегајте се премногу поради тоа и не губете го трпението. Вистинската причина за оваа типична ноќна ситуација е посложена отколку што може да замислите.

Всушност, со ова едноставно, но можеби несоодветно барање вашето дете бара нешто друго. Би можеле да го опишеме вака: тие треба да знаат дека можат да сметаат на своите родители без разлика на сè, безусловно. Им требате. Сакаат да чувствуваат дека не се сами ако им требате ноќе. Вашето дете има потреба и сака да знае дека ќе бидете таму ако ве повика ноќе. Убедете го во тоа и всадете му доверба. Кога бара вода, всушност, тоа е многу подлабоко и покомплицирано. Детето сака доказ дека неговите сакани родители ќе се грижат за него, дека може слепо да им верува во секоја ситуација. Она што е тука во прашање не е вашето трпение, туку вашата способност да одговорите на неговиот повик, да го утешите и да го убедите дека сте таму.

Повеќе од жед

За да се соочиме со оваа ситуација, мора да останеме смирени, трпеливи и полни со љубов. Ова е она што го бара секое дете. Во тоа лежи нашиот успех како родители и клучот за среќата на нашите деца. Затоа, не се работи за жед, непријатност, манипулација или пакост. Чаша вода не е ништо повеќе од изговор. Понекогаш тоа може да биде дури и вистинска потреба, но во поголемиот дел од времето детето има има друга потреба од емотивна природа.

Последната прегратка или сладок, дополнителен бакнеж ќе направи чуда во тој момент. Децата сакаат да се погалат уште еднаш и да ја почувствуваат нашата топлина. Сакаат да знаат дека им стоиме на располагање. Тие сакаат по секоја цена да чувствуваат дека сме сигурни и лојални. Утешното и позитивното во оваа ситуација е што тоа нема да трае цел живот.

Затоа наместо да се нервирате, да викате и да ги губите нервите, уживајте во тој период.

Автор: Наташа Крстичевиќ

Извор912

X