Како што вашето бебе учи да се приспособува на новата средина по раѓањето, вие може да бидете изненадени од тоа како се однесува како одговор на сцените, звуците и допирите. Но, имајте на ум дека вашето бебе доживува огромна промена од претходната средина во темна и удобна утроба – па со неговото доаѓање на свет доаѓаат и низа физички реакции.

Еден од рефлексите што ќе ги забележите се цврсто стегнати тупаници. Ова примитивно движење се нарекува и „фаќање дланки“ и можете да го започнете со нежно допирање на отворената дланка на вашето бебе. Веднаш ќе видите како се стега тупаницата на бебето. Оваа природна тенденција е едно од многуте рефлексни движења што ги прават многу бебиња.

Рефлекс на барање

Овој рефлекс му овозможува на новороденчето да најде дојка или шише за да почне да се храни. Тоа е еден од неколкуте рефлекси, или неволни движења, со кои се раѓаат бебињата и кои им помагаат во првите недели или месеци од животот. Овој рефлекс се јавува кога аголот на устата на детето ја допира кожата или брадавицата. Можете да го активирате рефлексот со нежно допирање на аголот на устата на вашето бебе. Детето потоа рефлексно ќе ја сврти главата.

Цицање

Уште пред да се роди, бебето вежба како да цица. Овој инстинкт да цица сè што му се става во устата е вештина што вие и вашето бебе ќе ја усовршите за време на многу подои во првите неколку недели.

Моро-рефлекс

Станува збор за рефлексна реакција на доенчето на ненадејна промена од околината (како гласна бучава или силна светлина), која се карактеризира со ненадејно продолжување на рацете и нозете и потоа враќање во положбата на прегратка. Всушност, многу е пожелно бебето да го има овој рефлекс бидејќи тоа е показател дека неговиот мал нервен систем се развива правилно.

Тоничен вратен рефлекс

Бебето лежи на грб со главата свртена настрана. На страната на телото каде што е свртено лицето, тоа има испружена рака и нога, а на задниот дел од главата, ногата и раката ќе бидат свиткани.

Зошто бебето ги стега тупаниците?

Стегнатите тупаници се невролошки одговор што се јавува додека нервниот систем на вашето бебе продолжува да се развива. Стегнатите тупаници на вашето бебе, заедно со свитканите лакти, раце и нозе, се исто така навика останата од матката кога бебето е свиткана во фетална позиција. И гладните бебиња ги стегаат тупаниците – и ако вашето бебе има грчеви, тоа повторно ќе ги стегне тупаниците.

Како можам да го натерам моето бебе да ги опушти стегнатите тупаници?

Обично не треба да го присилувате вашето бебе да ја опушти стегнатата тупаница бидејќи овој рефлекс природно ќе исчезне на возраст од пет до шест месеци. Ако вашето бебе ги стега тупаниците поради стрес или грчеви, обидете се да го смирите со повивање, пеење и слично. И, се разбира, ако е време за хранење, понудете му ја дојката или шише.

Можете да си играте така што ќе го ставите прстот во раката на вашето бебе и внимателно ќе набљудувате (ќе се изненадите колку е силен неговиот стисок!). Слично движење се јавува и на стапалата на детето.

Дали постои причина за грижа?

Нормално е да се грижите за развојот на вашето бебе или да го споредувате неговиот напредок со другите бебиња во кругот на вашето семејство и пријатели. Но запомнете, за време на редовните медицински прегледи на вашето бебе лекарот го проверува секој рефлекс за да се увери дека бебето реагира правилно на различни видови стимули. Но, ако вие или лекарот на вашето дете забележи дека одреден рефлекс трае подолго од нормалното, тоа може да сигнализира проблем со нервниот систем на вашето бебе. Секогаш можете да го прашате педијатарот на вашето бебе за рефлексите и развојот на вашето бебе ако нешто ве мачи.

Извор912

X