Деликатниот однос помеѓу снаата и свекрвата е предмет на безброј шеги, приказни, па дури и истражувања. Сепак, една поизразена вистина се крие меѓу често хумористичните анегдоти и мудрости.

Време е да го признаете клучниот фактор во оваа динамика: вашиот сопруг.

Иако е лесно да се обвините себеси или свекрвата за заладените односи, од суштинско значење е да препознаете дали вашиот сопруг тивко ја саботира оваа клучна семејна врска. Значи, тоа се случува кога вашиот сопруг – свесно или не – ја влошува оваа ситуација со тоа што ќе биде заробен во „режимот на мало момче“, како што тоа го нарекува терапевтот д-р Александра Соломан.

Ова се знаците дека проблемот со вашата свекрва започнува со вашиот сопруг:

Се држи до границите и очекувањата од детството

Едно вообичаено сценарио е кога вашиот сопруг не успева да воспостави јасни граници помеѓу неговиот однос со неговата мајка и неговата улога како ваш партнер. Тој сè уште бара потврда или одобрение од неговата мајка, на начини што ја поткопуваат вашата позиција во семејството. Ова може да предизвика незадоволство и несигурност, и кај вас и кај вашата свекрва.

Заглавен е во стари, нездрави обрасци на комуникација (и сака и вие да бидете)

Ефективната комуникација е камен-темелник на секоја здрава врска, но таа често се занемарува или погрешно се толкува. Вашиот сопруг може да се бори да комуницира отворено и самоуверено со својата мајка, што ќе доведе до недоразбирања или нерешени прашања. Тој дури може да ви каже да не се расправате или да не разговарате директно со неа, поради неговите лоши навики. Ова може да создаде поволна почва за тензии и конфликти кога ќе бидете во ситуација на вкрстен оган.

Ја избегнува мајка си

За да го одржи мирот, вашиот сопруг може да избере целосно да избегнува конфронтации или тешки разговори со неговата мајка. Иако ова може привремено да ги разбие тензиите, сепак, служи само за овековечување на основните прашања и спречување на вистинско разрешување. Ова може да ја наведе вашата свекрва да верува дека вие ја оддалечувате од него. Во меѓувреме, може да се чувствувате и неподдржани во овие предизвици.

Постојано им дава приоритет на нејзините потреби

Без разлика дали од навика, вина или искрена желба да задоволува, вашиот сопруг би можел да им даде приоритет на потребите и желбите на неговата мајка, пред вашите. А тоа не е во ред. Ова може да се манифестира на различни начини, од трошење прекумерно време со неа, до донесување одлуки кои не ги почитуваат вашите преференции или граници. Со текот на времето, оваа шема може да ја уништи основата на вашата врска и да предизвика незадоволство. Таа може да очекува да биде приоритет, па дури и да верува дека тоа е она што и вие го сакате.

Се плаши од промени или се држи до мислењето „вака секогаш сме правеле“

Промената е неизбежна во секоја семејна динамика, но сепак некои поединци се борат да се приспособат на променливите улоги и очекувања. Вашиот сопруг може да се спротивстави на идејата вие да станете негов примарен извор на поддршка и дружење, држејќи се до познатата удобност која произлегува од неговиот однос со неговата мајка.

Оваа неподготвеност да ја прифати промената може да го попречи растот на вашата врска и да ги утврди чувствата на несоодветност или несигурност, што е погубно за здрава врска.

Па зошто има тензија во односите со свекрвата? Тоа најмногу има врска со тагата на партнерот. Д-р Соломан објаснува:

-Ние ја пренесуваме нашата неизлечена мајчинска рана врз нашата свекрва: „Можете ли да бидете мајката што ја немав?“

Но, надвор од тоа, тага има и кај свекрвата. Таа мора да се справи и да се приспособи на нејзиниот син кој ја пренесува својата лојалност кон партнерката. Сепак, се работи за сложен процес, со многу слоеви.

Но, од клучно значење е да ја признаете улогата што вашиот сопруг ја игра во обликувањето на оваа динамика во врската. Ако препознаете дека тој можеби ненамерно ја саботира вашата врска со неговата мајка, можете да почнете да ги решавате основните проблеми и да работите кон похармонична семејна динамика.

Автор: Деуна Роан

Извор912

X