Ако му го тргнете мобилниот на детето, тоа може да почне да покажува симптоми на криза на зависност: раздразливост, промени во расположението, нетрпеливост, депресија, анксиозност и лутина. Детето може да ги занемари личната нега и хигиената.

Експерт за сајбер-безбедност предупредува на шест знаци кои укажуваат на тоа дека вашето дете е зависно од игри и советува како да му помогнете да се ослободи од оваа навика.

Дали детето нема интерес за ништо друго освен за игри и дали покажува специфични симптоми на однесување кога не ги игра своите игри?

Ако е така, можеби покажува рани знаци на зависност од игри.

Експертот за сајбер-безбедност Лорен Мак издвојува шест знаци што родителите треба да ги имаат на ум кога децата играат онлајн игри.

Првиот знак е развој на незаинтересираност за работи кои некогаш го интересирале или неволност да учествува во други активности освен играњето.

– Ова може да ја ограничи способноста на детето да се занимава со други хобија во кои би можело да биде исклучително, па дури и да реализира кариера – објаснува Лаура.

Исто така, детето може да почне да покажува симптоми на зависничка криза кога не е пред екран. Овие симптоми може да вклучуваат раздразливост, непријателство, промени во расположението, нетрпеливост, депресија, анксиозност и лутина. Зависноста од игри, исто така, може да ги наруши неговите шеми на исхрана. Ако детето има тешкотии да се концентрира на училиште, тоа би можело да се должи на неговите навики за играње, додека детето што покажува намалено сочувство може да развие и зависност.

– Поради ова, на детето ќе му стане потешко да формира здрави социјални врски со околината и може да доведе до сериозни ментални здравствени проблеми – додава Лаура.

Ако вашето дете покажува вакви знаци, постојат неколку работи што можете да ги направите за да го спречите тоа.

– Прво, разговарајте со вашето дете и обидете се да го решите секој проблем и секој симптом посебно – објаснува Лаура.

Поминете малку време идентификувајќи ги симптомите на детето и изразете ја вашата желба да направите план за да му помогнете да ги надмине.

– Важно е да се поттикне здравото користење на екранот и времето на прекинување. Ако се обидувате да го поттикнете вашето дете да поминува помалку време на интернет, погрижете се и вие да го сторите истото. Ова ќе му докаже дека времето што го поминувате офлајн може да биде еднакво возбудливо како кога ќе е онлајн – истакнува Лаура.

Можете да предложите стратегии за справување ако вашето дете развие симптоми на криза. Ова може да вклучува вежбање или нешто за стимулирање на неговиот мозок. Иако Лора не советува целосно „следење на уредот“ на вашето дете, таа предлага да размислите за родителска контрола.

Со следење на играта на вашето дете, можете да му дозволите да поминува време на интернет, но само во одредени периоди, објаснува таа. Само не заборавајте да бидете отворени со децата и дајте им до знаење дека сè уште имаат право на приватност, советува таа. Конечно, Лаура предложи да се гледаат игрите попозитивно.

– Можеби изгледа контраинтуитивно, но покажувањето интерес за игри може да доведе до попозитивни разговори кон правење поздрави избори и да ги направи сочувствителни кон вашите желби – заклучува таа.

Извор912

X