Морган Хаусел е финансиски експерт и поранешен колумнист за „Вол стрит журнал“. Тој е татко на девојче и знае дека еден ден ќе му бидат потребни финансиски и животни совети.

Во авторски текст за Си-ен-би-си, тој наведува неколку лекции што би ѝ ги кажал како татко кој поминал голем дел од својата кариера учејќи и пишувајќи за пари, финансии и бизнис. Неговото писмо до неговото дете го пренесуваме во целост.

Не потценувај ја улогата на случајност во животот

Лесно е да се претпостави дека богатството и сиромаштијата се предизвикани од изборите што ги правиме, но уште полесно е да се потцени улогата на случајноста во животот.

Семејствата, вредностите, земјите и генерациите во кои сме родени, како и луѓето што ги среќаваме играат поголема улога во нашите резултати отколку што повеќето луѓе сакаат да признаат.

Иако треба да се верува во вредноста и наградите за напорната работа, исто така е важно да се разбере дека не секој успех е резултат на напорна работа и не сета сиромаштија е резултат на мрзливост.

Имај го ова на ум кога формираш мислење за другите, вклучително и за себе.

Најголемата дивиденда што се исплаќа е способноста да се контролира времето

Да можеш да правиш што сакаш, кога сакаш, каде сакаш, со кого сакаш и онолку долго колку што сакаш обезбедува трајно ниво на среќа што скапите работи никогаш не можат да го понудат.

Возбудата поради отмени работи брзо исчезнува. Но, работата со флексибилни часови никогаш нема да застари. Да имаш доволно за да заштедиш за итни случаи никогаш нема да остари. Да можеш да се пензионираш е нешто што никогаш нема да застари.

Постигнувањето независност е нашата крајна цел во животот. Секој долар што ќе го заштедиш е како да поседуваш дел од твојата иднина со кој инаку би можел да управува некој друг, врз основа на своите приоритети.

Не сметај дека ќе те разгалиме

Никој не може да ја разбере вредноста на парите освен ако не доживее недостаток. Иако јас и мајка ти секогаш ќе се трудиме да те поддржуваме, нема да те разгалиме.

Учењето дека не можеш да имаш сè што сакаш е единствениот начин да ги разбереш потребите и желбите. Ова ќе те научи да го планираш буџетот, да заштедиш и да го цениш она што веќе го имаш.

Успехот не доаѓа од големи акции

Наполеон го дефинирал генијот како „личност што може да направи нешто кога сите околу него го губат умот“. Управувањето со парите е исто. Не треба да правиш неверојатни работи за да функционира, само немој да ги уништиш работите. Избегнувањето катастрофални грешки (од кои најголемата е закопување во долгови) е помоќно од кој било финансиски совет.

Да се ​​знае како да се биде штедлив е суштинска животна вештина која ќе ни се најде за време на неизбежните подеми и падови.

Живеј под своите можности

Способноста да се живее со помалку е еден од најмоќните финансиски совети бидејќи ќе ти овозможи да имаш поголема контрола. Човек кој заработува 50.000 долари годишно, но има потреба од само 40.000 долари за да биде среќен, е побогат од човек кој заработува 150.000 долари, но има потреба од 151.000 долари за да биде среќен. Инвеститор кој заработува 5 отсто поврат, но има ниски трошоци може да биде подобар од инвеститор кој заработува 7 отсто годишно, но има потреба од секој цент.

Колку заработуваш, не одредува колку имаш, а колку имаш, не одредува колку ти треба.

Во ред е да го промениш мислењето

Речиси никој не сфатил што сака во животот до својата 18-та година, така што не е крај на светот ако смениш насока во која не уживаш. Во ред е да признаеш дека твоите вредности и цели еволуирале. Да си простиш себеси затоа што си го сменил мислењето е многу моќно, особено кога си млад.

Сè си има цена

Сè што вреди има своја цена, а повеќето од тие цени се скриени. Понекогаш вреди да се плати, но никогаш не треба да ги игнорираш реалните трошоци. Кога ќе го прифатиш ова, ќе почнеш да ги гледаш работите како времето, врските, автономијата и креативноста како валути кои се исто толку вредни како готовината.

Парите не се најголема мерка за успех

Ворен Бафет еднаш рекол: „Вистински успех во животот е да те сакаат онолку луѓе колку што сакаш да те сакаат“. А таа љубов главно доаѓа од начинот на кој се однесуваш со луѓето, а не од твојата нето-вредност. Парите нема да ти го дадат она што најмногу го сакаш. Ниту една сума не може да го надомести недостигот на карактер, искреност и вистинска емпатија кон другите. Ова е најважниот финансиски совет што можам да ти го дадам.

Не прифаќај слепо ниеден совет што ќе го добиеш

Сите лекции, вклучувајќи ја и оваа последната, се работи кои повеќето луѓе ги учат предоцна во животот. И слободно отфрли ги.

Твојот свет ќе биде различен од мојот, исто како што мојот е различен од оној на моите родители. Никој не е сосема ист и никој не ги има сите точни одговори. Никогаш не прифаќај ничии совети без да ги контекстуализираш со твоите сопствени вредности, цели и околности.

Извор912

X