Од сите 196 земји во светот, САД и Папуа Нова Гвинеја се единствените што немаат федерално овластена политика да им даваат платени одмор на новите мајки.

Ако размислувате да основате семејство, еве неколку места што им даваат приоритет на родителите и им даваат дарежливо платено породилно отсуство.

Финска

Почнувајќи од 2021 година, Финска ќе им овозможи на сите родители породилно отсуство, без оглед на нивниот пол или дали се биолошки родители на детето. Според новиот закон, на секој родител ќе му биде дозволено породилно отсуство од 164 дена, или околу седум месеци, се вели во соопштението на владата. Еден родител може да земе породилно колку двајца родители, или 328 дена.

Данска

Мајките во Данска добиваат вкупно 18 недели породилно отсуство: 4 недели пред раѓањето и 14 недели потоа, добивајќи целосна плата. Во текот на 14-неделниот период таткото може да има две последователни недели породилно.

Од таа гледна точка, родителите можат да поделат уште 32 недели породилно отсуство. Може да го продолжат отсуството за уште 14 недели ако детето или родителот се разболи. Според законот, владата покрива 52 недели плата, иако не секогаш целосна плата.

Белгија

Мајките во Белгија имаат породилно отсуство околу 15 недели. Овие недели може да ги земат одеднаш или можат да ги продолжат или можат да ги земат на делови во период до 10 месеци. Покрај тоа, татковците, вклучувајќи ги и самовработените татковци, имаат 10 дена породилно отсуство.

Шведска

Новите родители во Шведска имаат право на 480 дена породилно, притоа добиваат 80 отсто од нивната плата. Тоа плус од 18-те недели резервирани само за мајките, по што родителите можат да го поделат времето онака како што ќе изберат.

Шведска е уникатна и по тоа што татковците добиваат и 90 дена породилно од оние 480 резервирани само за нив. Идејата е да се промовира поврзаноста меѓу таткото и детето кога мајките добиваат поголемо внимание.

Исланд

Родителите во Исланд можат да ги поделат 12-те месеци породилно отсуство.

Мајките добиваат пет месеци, татковците добиваат пет месеци и останува парот да одлучи како ќе ги подели преостанатите два месеца.

Србија

Мајките можат да земат 20 недели породилно отсуство по породувањето, а платата се пресметува според просекот од платата од изминатите 18 месеци.

Потоа тие добиваат плус цела година породилно, но надоместокот се намалува со текот на времето. Тие добиваат 100 отсто од платата во првите 26 недели, 60 отсто од платата за 27-39 недели и 30 отсто од платата за 40-52 недели.

Татковците добиваат една недела целосно платено породилно отсуство.

Норвешка

Системот на Норвешка е флексибилен и дарежлив. Мајките можат да земат 49 недели со целосна плата или 59 недели со 80 отсто од платата, а татковците можат да земат помеѓу нула и 10 недели во зависност од приходот на нивните жени.

Заедно, родителите можат да добијат дополнителни 46 недели целосно платено породилно отсуство или 56 недели со 80 отсто плата.

Унгарија

Унгарија нуди 72 недели платено породилно отсуство за мајките, според извештајот на УНИЦЕФ.

Естонија

На татковците во Естонија им се даваат две недели платено породилно отсуство за да промовираат дополнително поврзување со своето дете. По завршувањето на породилното отсуство родителите добиваат дополнителни 435 дена породилно, со компензација пресметана во просек од нивните заработувачки.

Литванија

Нордиските земји добиваат големо внимание поради нивната дарежлива политика за платено породилно отсуство, но Литванија може да ги победи сите.

Новите мајки добиваат 18 недели целосно платено породилно отсуство, а новите татковци добиваат четири недели. Заедно родителите добиваат дополнителни 156 недели што можат да ги поделат.

Извор912

X