Бременоста е време на промени на телото. Нормално е да се добие одредена тежина во бременоста поради растот на бебето, плацентата и течноста околу бебето (амнионската течност).

Сепак, добивањето премногу килограми во текот на бременоста може да ги зголеми вашите шанси за:

– висок крвен притисок со компликации во бременоста (прееклампсија)
– дијабетес во текот на бременоста (гестациски дијабетес)
– потреба од царски рез
– раѓање големо бебе. Ова го зголемува ризикот да биде дебело во детството и во текот на животот
– тешкотии при губење на тежината откако ќе се роди бебето. Ова може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес, срцеви заболувања и некои видови карциноми подоцна во животот.
– недобивањето доволно тежина во бременоста може да ги зголеми шансите за предвремено породување (предвремено) или раѓање мало бебе за возраста.

Колку килограми треба да добијам?

Тежината што треба да ја добиете во текот на бременоста зависи од вашиот индекс на телесна маса пред бременоста (БМИ). Ова е вашата тежина (измерена) во килограми, поделена на вашата висина. Може да побарате од вашиот лекар да ви помогне во мерењето.

На пример, ако сте високи 1,68 метар и имате 82 килограми, вашиот индекс на телесна маса = 82 килограми/(1,68 m x 1,68 m) = 29 kg/m2 = категорија на прекумерна тежина (портокалова).

Алтернативно, можете да ја користите табелата подолу. Пронајдете ја вашата висина, а потоа вашата тежина (кг). Бројот во квадратчето е вашиот БМИ (заокружен до најблискиот цел број). Бојата на квадратчето означува кои препораки се соодветни за вас.

Во првиот триместар (првите 12 недели) повеќето жени не треба да добијат голема тежина (обично помалку од 2 килограми) – што е исто како и за оние што имаат утринска мачнина рано во бременоста. Некои жени дури губат малку килограми. Ако тоа се случи со вас, не треба да бидете загрижени сè доколку почнете да добивате тежина постепено во вториот и третиот триместар од вашата бременост.

Табелата подолу може да се користи како упатство за да ви помогне да утврдите колку тежина треба да добиете во бременоста. Без оглед на вашиот БМИ на почетокот од бременоста, сепак, може да имате здраво зголемување на телесната тежина во бременоста.

Повеќето жени не добиваат многу килограми во текот на првиот триместар од бременоста (помеѓу половина и 2 килограми). Стапката на зголемување на телесната тежина може да варира во остатокот од бременоста и може да не е иста секоја недела.

Фото: IOM and NRC 2009

Ако имате близнаци

Особено е важно да добиете соодветна тежина кога очекувате близнаци затоа што вашата тежина влијае врз тежината на бебињата. А бидејќи близнаците честопати се раѓаат пред предвидениот датум, поголемата тежина на раѓање е важна за нивното здравје. Важно е да работите со вашиот лекар за да одлучи што е важно за вас.

Разгледајте ги овие општи упатства за зголемување на тежината во бременоста, ако носите близнаци.

Фото: IOM and NRC 2009

Каде оди дополнителната тежина во бременоста?

Бременоста е уникатно време во кое вашето тело се менува за да ги задоволи потребите на вашето бебе, кое расте. Вашето тело мора да чува хранливите материи и да ја зголеми количината на крв и други течности што ги произведува.

Еве еден пример колку тежи секој компонентен дел во бременоста, ако телесната тежина на вашето бебе е 3,5 килограми, а за време на бременоста сте добиле 12,8 килограми:

Бебе 3,5 кг
Течност околу бебето (амнионска течност) 0,9 кг
Плацента 0,7 кг
Раст на матката (матка) 0,9 кг
Раст на вашите гради 1,1 кг
Зголемена количина на крв 1,5 кг
Зголемена количина на други телесни течности 1,1 кг
Складирање на хранливи материи (масти и протеини) 3,1 кг
Вкупно зголемување на телесната тежина врз основа на овој пример 12,8 кг

Дали е безбедно да се изгуби тежина кога сте бремени?

Не се препорачува диета или губење на тежината во текот на бременоста.

Управување со телесната тежина

Иако е идеално да имате здрава тежина пред да забремените (БМИ помеѓу 18,5 и 24,9), знаеме дека тоа не е секогаш така. Ако сте надвор од опсегот на здравата тежина, сè уште можете да му помогнете на вашето бебе со зголемување на тежината во препорачаниот опсег на вашата БМИ категорија.

Разговарајте со вашиот лекар за тоа како можете да ја следите тежината и побарајте совети за јадење и физичка активност во бременоста.

Совети за здраво зголемување на телесната тежина за здрави жени

Неколку совети што ќе ви помогнат да управувате со телесната тежина во текот на бременоста.

– Бременоста не е „јадење за двајца“. Во првите 12 недели од бременоста можете да јадете иста количина како обично. Важно е да јадете здрава храна.

– По 12. недела, ако имате здрава тежина, дополнителната храна што ви е потребна секој ден е интегрален сендвич со сирење и домати, или интегрален сендвич од путер од кикиритки и банана. Ако сте со прекумерна тежина или дебели, дополнителната храна што ви е потребна е исто како 1 парче интегрален леб или две јаболка.

– Пијте вода наместо засладени пијалаци или газирани пијалаци.

– Пијте млеко со помалку маснотии или млеко со дополнителен калциум.

– Изберете интегрален, наместо бел леб.

– Јадете здрав појадок, како што се бисквити од пченка или овесна каша со млеко со малку маснотии или 2 парчиња интегрален тост.

– Потребно е да имате најмалку 4 порции зеленчук и 2 порции овошје секој ден. Купувајте сезонски зеленчук и овошје или купувајте замрзнат зеленчук. Конзервираното овошје исто така е добра опција.

– Примери за порции зеленчук или овошје:

половина чаша грашок, брокула или моркови;
1 компир, банана или јаболко со средна големина
1 големо киви

– Ако се консумира зеленчук/овошен сок или суво овошје, тоа придонесува максимум една порција од вкупниот препорачан број дневни порции за овошје/зеленчук.

– Приготвувајте ги оброците дома.

– Изберете здрави, незасладени оброци или со малку шеќер, јогурт со малку маснотии, сирење, овошје и крекери, домашно-приготвени пуканки, млеко и несолени јаткасти плодови или мал сендвич со интегрален леб.

– Треба да имате најмалку 30-минутна активност со умерен интензитет, како брзо одење или пливање.

Враќање на тежината

Добивањето вистинска тежина за време на бременоста преку мешавина на добар избор на исхрана и активност ќе ви го олесни враќањето на тежината по породувањето.

Ако сте имале прекумерна тежина или сте биле дебели пред да забремените, но сте воспоставиле добри навики во исхраната и активност за време на бременоста, продолжете да го правите тоа и откако ќе се роди вашето бебе. Ова нема да влијае негативно врз можноста за доење или количината или квалитетот на мајчиното млеко.

Најмногу килограми се губат во првите 3 месеци по раѓањето, а потоа продолжува губењето со бавна и стабилна стапка до 6 месеци по раѓањето. Доењето ви помага да се вратите на тежината пред бременоста, бидејќи дел од тежината што сте ја добиле за време на бременоста се користи како гориво за создавање мајчино млеко.

Идни бремености

Ако планирате друга бременост, добра е идејата да воспоставите здрави навики за исхрана и активност и да пробате да достигнете здрава тежина пред да забремените.

Задржувањето на вишокот тежина во текот на последователните бремености го зголемува ризикот од развој на дијабетес и срцеви заболувања подоцна во животот.

Извор912

X