Сите знаеме дека пушењето е лошо за нас и за оние околу нас, но не е толку познато дека пушењето може да влијае врз резултатот од случајот на старателство над детето. Главната грижа е пасивното пушење и сите негативни здравствени ефекти што може да ги има врз детето. Да се ​​оди на суд за старателство над детето е многу стресно.

Според Центарот за контрола и превенција на болести на САД, се проценува дека 34,1 милиони Американци во моментов пушат. Пушењето убива повеќе од 480.000 луѓе годишно и додека лошите ефекти се добро познати, луѓето секогаш ќе пушат и веројатно тоа ќе остане прифатлива навика.

Пушењето околу деца или околу некој што не пуши е прилично лоша ситуација. Пушењето не само што влијае врз вас, туку и врз сите околу вас. На Американците што можат да се најдат на суд за старателство над детето навиката за пушење може да дејствува против нив. Во секој случај на старателство над децата, судијата ја сослушува секоја страна и потоа ја одредува најдобрата опција за детето. Дом во кој се пуши и каде што има пушач можеби не е најдобриот избор.

Ефектите од пасивното пушење

Пасивно пушење е кога непушач ненамерно вдишува чад од тутун од некој друг што всушност пуши во близина. Додека лицето кое се наоѓа околу чадот не мора да чувствува ништо лошо, чадот може да му наштети. Кога родител пуши во иста просторија со своето дете или во автомобил со своето дете, тоа дете во суштина пуши и ги вдишува сите хемикалии од тутунот. Се разбира, ова може да предизвика здравствени проблеми или да ги влоши тековните здравствени проблеми. Околу 40 отсто од децата во САД се изложени на пасивно пушење во нивните домови и нивните домови се најчестите места каде што се изложени на пушење. Малите деца изложени на пасивно пушење може да развијат:

Бронхитис;

• Други респираторни заболувања како пневмонија;

• Зголемување на флегматичноста;

• Кашлање;

• Отежнато дишење;

• Недостиг на здив;

• Зголемена веројатност за инфекции на увото.

Децата што имаат астма имаат поголем ризик почесто да доживуваат напади.

Судовите честопати застануваат на страната на родителите што не пушат, давајќи им предност за старателството.

Во Тенеси, во 1994 година, судијата му дал целосно старателство на еден татко над неговото 6-годишно момче кое имало астма. Неговата мајка и неговата баба пушеле цигари во присуство на детето дури и откако биле советувани да не го прават тоа. Во друг случај, еден судија ги ограничил правата на таткото за посета затоа што неговото дете развило астма, а таткото пушел. Така, 18 држави го земаат предвид пушењето при одлучување за случаите на старателство над децата.

Освен тоа, судијата ги зема предвид и луѓето околу детето. Ова би бил секој што има близок контакт со детето, како баба и дедо, пријатели и други членови на семејството. Ако некое дете има близок и чест контакт со некој што пуши, судијата може да го земе тоа при донесување на одлуката. Ограничувањето на изложеноста на чад од цигари кај децата би помогнало во овој случај.

Извор912

X