Доењето е процес на производство на млеко во телото на мајката по породувањето.

По породувањето се намалува нивото на естроген и прогестерон, а се зголемува количеството на хормонот пролактин, кој им сигнализира на тие жлезди што се случува и тие ќе почнат да произведуваат млеко.

Во анимацијата што ќе ја погледнете е прикажано како бебето е поставено на градите, а со тоа му дава сигнал на мозокот на мајката дека е време за производство на млеко. Мозокот потоа испраќа сигнал до градите и магијата полека започнува – се појавуваат златните капки!

Млечните жлезди се активираат за време на бременоста

Женските гради имаат млечни жлезди кои се активираат за време на бременоста и го започнуваат процесот на производство на млеко, речиси веднаш откако жената ќе забремени.

Еден од раните знаци на бременост се чувствителните и болни гради. Повеќето жени ќе забележат голема разлика во големината на градите во првото тримесечје.

Извор912

X