Смеата е најдобриот лек и често е многу заразна. Тоа не е само банална изрека, туку и научно проучен феномен. Веројатно сте забележале дека сте посреќни кога сте опкружени со среќни луѓе.

Не е изненадувачки да се види како бебињата и децата природно реагираат на некој што радосно се смее.

Корисникот на „Тик-ток“ Борза Јенки станал познат по својата неодолива насмевка и предизвиците наречени „Обидете се да не се смеете“ со кои доби милиони прегледи. Децата се особено чувствителни на веселата насмевка на Борза, за што сведочи виралната компилација од реакциите на бебињата и децата на еден од неговите предизвици. Од бебиња, мали деца до деца од предучилишна возраст, неверојатно е да се забележи како реакциите на големата насмевка на Борзах се речиси идентични. Неговата насмевка достигнала епски размери, а за нејзината заразност има и научно објаснување, како и стручно име за овој тип насмевка – насмевката на Душен.

Именувана по научникот Гијом Душен од 19 век, кој ги поставил темелите за мапирање на мускулите на човечкото тело, насмевката на Душен е онаа што извира дури и од очите. Технички гледано, ова е кога „zygomaticus major“ (мускулите на образите) ги креваат аглите на устата додека „orbicularis oculi“ (очниот мускул) ги крева вашите образи, создавајќи насмевка со збрчкани очи што генерално ја препознаваме како насмевка на вистинска радост.

Луѓето се насмевнуваат од различни причини – срам, забава, пристојност, социјално уредување, манипулација, па дури и страв. Но, секој може да препознае искрена, радосна насмевка кога ќе ја види, а децата најискрено и спонтано реагираат во такви ситуации.

Извор912

X