Две момчиња си играле и позирале пред камерата кога тригодишното дете забележало дека помалиот брат ставил играчка в уста. Набрзина ја извадил играчката и ѝ ја дал на мајка си, па на тој начин му го спасил животот на својот брат.

Видеото било објавено на „Тик-ток“ од страна на мајката на момчето, Грејс Воткинс, а за само два дена е прегледано повеќе од 18 милиони пати. Храбрата акција на постариот брат ги воодушеви корисниците.

Децата под четири години се изложени на поголем ризик од задушување. Само на четиригодишна возраст тие можат целосно да ја џвакаат храната. Покрај храната, родителите треба да обрнат внимание и на мали играчки и вообичаени предмети за домаќинството што децата би можеле да ги стават в уста, да ги голтнат или да се задушат.

@gracewatkins5448 #brothers #bigbrothersaveslittlebrother #chokinghazard #handeledit #thisrighthere #fyp ♬ Family Ties (Brother Song) (Family Ties (Brother Song)) – Prough & Pat

Голтањето батерии, кои најчесто се наоѓаат во детските играчки, може да доведе до хемиски реакции опасни за живот за само два часа. Киселините на батериите реагираат со плунката и формираат каустична сода, која може да го изгори ткивото и да предизвика внатрешно крвавење.

Знаците на блокирани дишни патишта се вознемиреност, збунетост, промени во шемите на дишење, вдишување, паника, стегање во градите или вратот и неможност за зборување и дишење и кашлање. Ако се сомневате во најлошото, веднаш побарајте итна помош.

Извор912

X