Речиси сè оди подобро во животот и развојот на детето ако може да смета на мирното, трпеливо, полно со љубов присуство на барем еден родител. Ако вашето мало дете може да ви верува дека ќе бидете тука за него, без разлика што се случува во неговиот или вашиот свет, тоа ќе се чувствува посилно и посигурно. Со текот на времето, ќе биде подготвено да продолжи понатаму и да воспостави позитивни врски со другите. Ќе биде подготвено да расте и да учи. Ќе може да напредува и да се справи со предизвиците што неизбежно ќе се појават.

Во книгата „Несовршеното родителство: Како да изградите врска со вашето дете за да се соочите со каква било бура“, авторката Дона Метјус пишува за важноста да бидете тука за вашето дете од детството до зрелоста. Да се биде тука звучи лесно, и концептуално едноставно, но бара посветеност и упорност од родителот. За родители кои имаат зафатен и комплициран живот, не е лесно ова да се примени во практика.

Постојат четири суштински компоненти: безбедност, виден и слушнат, успокојување и сигурност и сите тие се применливи на секој тип семејство во секоја ситуација.

Безбедност – Не можете да го заштитите вашето дете од сè, и ќе го осакатите ако се обидете. Но, со тоа што ќе бидете тука за него кога ќе се обиде нешто и нема да успее, можете да му помогнете да се чувствува доволно безбедно и ќе продолжи да ги презема ризиците што треба да ги презема доколку сака да учи и да расте. Со тоа што ќе бидете присутни со љубов во тешките моменти на детето и ќе му помогнете да научи да ги прифаќа неуспесите како можности за учење, го охрабрувате да се чувствува доволно безбедно за да ги преземе тешките предизвици кои водат до високи достигнувања со текот на времето.

Виден и слушнат – Секој од нас треба да се чувствува виден и слушнат, да чувствуваме дека сме ценети поради нашата единствена индивидуалност. Кога вашето дете се впушта во однесување кое бара внимание, можеби ви дава до знаење дека не се чувствува видено. Понекогаш родителите се обидуваат да ги игнорираат детските лудории – расправии со браќата и сестрите поради тривијални работи, зборување премногу или прегласно, глумење на ризични начини – но работите ќе одат подобро и побрзо ако можете да го направите спротивното. Односно, потрудете се да го забележите вашето дете кога се обидува да биде забележано. Можеби има нешто што го вознемирува за што треба да ви каже. Можеби е гладно или уморно или нешто друго се случува. Детето кое се чувствува видено од својот родител е посмирено и посамоуверено.

Успокојување – Успокојувањето е уште една важна димензија на тоа да бидете тука за вашето дете. Тоа не значи да се обезбеди уверување дека вашето дете е паметно или убаво. Видот на успокојување што му треба на вашето дете е вашата мирна верба во неговата способност да ги надмине своите проблеми, со вашата поддршка колку што е потребно. Не обидувајте се да го спасите од предизвиците, туку помогнете му да сфати дека со вистинска помош, може само да го направи тоа.

Безбедност – Конечно, да се биде тука значи да му дадете на вашето дете сигурност на вашето вистинско присуство, и физички и емоционално, од ден на ден. Да се биде тука за вашето дете значи да се биде и во добро и во лошо.

Особено во време на зголемена анксиозност и други грижи за менталното здравје, вашето присуство и вашата поддршка остануваат важни во развојот на вашето дете, од раѓање до рана зрелост. Тоа што сте достапни во тинејџерските години значи дека е поголема веројатноста да бидете таму како постојано влијание во тие несигурни моменти кога вашето дете инаку би можело да се однесува непромислено. Ако вашиот тинејџер сака да зборува, потрудете се да оставите сè друго настрана и да слушате.

Конечно, сè повеќе младите луѓе доживуваат сериозни тешкотии при транзицијата во зрелоста. Можеби мислите дека вашата родителска работа ќе заврши кога вашето дете ќе наполни 18 или 21 година, но ако можете да продолжите да бидете тука за него уште неколку години, ќе ги зголемите неговите шанси да има исполнет живот.

Извор912

X