Почетокот на учебната година за децата, покрај училишните обврски, носи и промена во начинот на исхрана, односно промена на распоредот на оброци, потсетуваат од Јавниот здравствен завод „Батут“ од Белград, Србија. Препораките за исхрана на децата на училишна возраст се објавени на веб-страницата на Институтот.

Пред одење на училиште појадокот е задолжителен, а за ужина треба да се искористи долгиот одмор и таа не може да биде прв оброк во денот и не може да биде замена за појадок. Утринското брзање не е оправдување да не се подготви појадок, кој може да се состои од овесни снегулки или пченкарни снегулки, сендвич со пилешки или мисиркини гради, 1-2 кришки леб со намаз и варено јајце.

Кај децата на училишна возраст, општествено е прифатливо да се купи ужина за време на долгиот одмор. Но, оваа навика може да се коригира доколку децата учествуваат во изборот и приготвувањето на грицките што ќе ги однесат на училиште и на тој начин со текот на времето ќе ја усвојат идејата за добра, избалансирана ужина, како и соодветни навики во исхраната. По појадокот, ужината во текот на денот треба да ја зачува енергијата и концентрацијата. Печивата, слатките и солените грицки треба да се заменат со парче пченкарен леб, сендвич со младо сирење или салата, кои детето може да ги направи дома само или со родителите. Ужина може да биде и овошје, житарки, јогурт, јаткасти плодови или лен, овес. Ужината со висока хранлива вредност и ниска содржина на масти и концентрирани јаглехидрати му овозможува на детето да биде сито до ручек.

Ако детето оди на училиште наутро, ручекот треба да биде при пристигнувањето дома, а ако детето оди на училиште попладне, треба да руча пред да оди на училиште. При подготовка на оброците, приоритет треба да се даде на варивата и печената храна, а пржената треба да се избегнува. Освен супа или чорба, ручекот треба да се состои од месо или риба, зеленчук и салата или варено јадење.

Не треба да заборавиме колку е важен дневниот внес на вода. На големиот одмор вообичаено е со ужина да се пијат сокови или слатки газирани пијалаци, а понекогаш и самите пијалаци се ужина, што е недозволиво. Недоволното внесување вода доведува до замор, намалена концентрација, главоболки. Децата, во зависност од нивната возраст, треба да пијат најмалку 3-4 чаши вода додека се на училиште. При физичката активност, без разлика дали се работи за часови по физичко образование или играње во училишниот двор, потребно е да се пие вода пред, за време и по споменатите активности.

Во семејството се стекнуваат правилни прехранбени навики и во таа смисла најголема одговорност имаат родителите. Нивното усвојување, на најмала возраст, ја намалува можноста за дебелеење и следствено на тоа, развој на хронични незаразни болести.

Извор912

X