Ако сте родител во Америка, тогаш сте соочени со многу голем проблем. Сите знаеме дека во Америка сѐ почести се масовните пукања во училиштата.

Една мајка се шокирала кога нејзината 7-годишна ќерка ѝ донела застрашувачки леток од училиште.

– Денес мојот бес беше огромен и се чувствував како лава да ми тече низ вените. Моето 7-годишно дете ми донесе леток од училиште насловен „Национална програма за идентификација на детето“ – раскажува мајката.

– Ми го подаде со збунет изглед на лицето и го отвори за да ми покаже страница со нејзините отпечатоци. Рече дека треба да го пополниме, ние родителите. Низ умот барав соодветен одговор. Ѝ реков дека ќе го погледнам подоцна, за да се тргне. Кога замина од собата, го отворив и видов две скици на голо дете без пол, означени како „НАПРЕД“ и „НАЗАД“.

Збеснав кога сфатив што треба да направам. На фигурата требаше да означам какви било вродени белези, бенки, лузни и други карактеристики на моето дете, за нејзиното тело полесно да се идентификува ако лицето ѝ биде разнесено од оружје.

Како родител на три деца, едно во основно и две во средно училиште, негодував кога училишната област бараше од учениците да носат проѕирни ранци. Живеам во Тексас и ужасот од масовното пукање во училиштето Увалде остави траен белег врз нас. Се прашував дали некој навистина верува дека проѕирните ранци прават некој да е побезбеден.

Постојат илјада начини како родителите да го објаснат овој момент со летокот. Претпоставувам дека го прифаќаме намерното незнаење на 7-годишните деца. Таа не го разбира летокот и зошто се проѕирните ранци. Нема некое знаење за лошите луѓе кои понекогаш прават лоши работи во светот, дури и во училиштата. Не можам да најдам зборови да објаснам зошто возрасните околу неа не прават едноставни работи за да ја заштитат во нејзиното училиште. Срамно е, и се срамам од нашите лидери кои одбиваат да ги стават животите на малите деца пред добро финансираното лоби за оружје.

Мојот сопруг и јас не можеме да ги заштитиме нашите тинејџери од насловите и тие целосно ја сфаќаат причината за активните вежби за стрелање. Она што можеме да им го кажеме на оваа тема е дека возрасните ужасно потфрлиле. И покрај децениските разговори за здраворазумски реформи во оружјето, нашата земја направи само скромни промени во политиката на маргините. Им велиме дека не треба да биде вака – и дека не е вака во другите земји. Тинејџерите чиј мозок не е целосно развиен и сè уште не можат да купат алкохол, не можат да добијат дозвола за оружје во други земји. Оружјето не е лесно достапно во други земји.

Ги потсетувам дека, статистички, веројатно нема да доживеат пукање во нивните училишта. Си го кажуваме ова за да спиеме навечер.

Одбивам да верувам или да прифатам дека проѕирните ранци и активните вежби за стрелање и програмите кои ќе помогнат во идентификувањето на деформираните или распарчени тела на децата се навистина најдоброто што можеме да го направиме – најдоброто што можеме да им го понудиме на нашите деца..

Извор912

X