Третиот триместар трае од 28. до 40. недела и вклучува 13 недели.

Еве што можете да очекувате во седмиот месец од бременоста.

Развој на детето

Во третиот триместар вашето дете расте многу брзо, а движењата се почести и поинтензивни, па понекогаш можете да ги почувствувате на мускулите и внатрешните органи.

Во овој период белите дробови на детето се подготвуваат за дишење. Се создава сурфактант, супстанција која ја обложува внатрешната површина на алвеолите. Ова го намалува површинскиот напон и го спречува нивното колапсирање. Видливо е ритмичкото движење на градите. На овој начин се имитираат движења на дишење и се прават подготовки за живот надвор од матката.

Ако бебето почне да ика, можете да почувствувате лесни движења во утробата. Икањето е резултат на голтање плодова вода, која наместо да влезе во стомакот, оди на погрешно место. Масното ткиво продолжува да се депонира, а другите внатрешни органи растат и созреваат.

До крајот на седмиот месец од бременоста вашето бебе ќе порасне до 40 см, а ќе тежи помеѓу 1.400 и 1.600 грама.

Промени кај мајката

Во овој период бремените жени обично прават комплетна крвна слика. Често се забележува анемија, но тоа не треба да ве загрижува.

Имено, за време на бременоста доаѓа до зголемување на волуменот на крвта, при што волуменот на плазмата (течниот дел) се зголемува повеќе отколку што се зголемува бројот на крвни зрнца, па анемијата е резултат на разредување на крвта. Ако нивото на железо е во нормални граници, не е потребно да се надомести.

Покрај фактот дека здравата исхрана има многу придобивки за вас и вашето дете, таа исто така може да ви помогне да го одржите нивото на железо. Храна богата со железо се јајца, мешунки, црвено месо и зелен листест зеленчук.

Исто така, во овој период може да почувствувате болка во грбот бидејќи тежината на стомакот ја исправува физиолошката лумбална лордоза – природното искривување на ‘рбетот во долниот дел на грбот.

За да ги избегнете овие тешкотии, се препорачува да носите ниски потпетици и да користите дополнителни перници при спиење. Добро би било и да правите повремени вежби, како пешачење или пливање. Тие ќе ви помогнат во ублажувањето на болките во грбот, како и правилното, исправено држење на телото.

Матката станува поголема, па поизразени се проблемите кои ги предизвикува нејзината компресија на околните органи. Станува збор за отежнато дишење, киселини, запек и појава на хемороиди.

Вообичаени симптоми

Во седмиот месец од бременоста вообичаени се следниве симптоми:

Замор;
Киселини и проблеми со варењето на исхраната;
Запек;
Стрии;
Болка во грбот;
Исцедок од градите;
Крвавење од носот и непцата;
Проширени вени;
Контракции;
Хемороиди;
Грчеви во нозете;
Отежнато дишење;
Отоци;
Вагинален исцедок;
Тешкотии за време на спиењето.

Осми месец од бременоста

Осмиот месец од бременоста е време на брз раст на вашето дете, иако родилната тежина е сè уште мала. Белите дробови се целосно зрели и подготвени за дишење. Слухот, како и другите сетила, е развиен, па вашето го слуша и го препознава вашиот глас.

Како што веќе сте забележале, бебето има свој ритам на будност и сон, кој многу се разликува од вашиот – се активира токму кога вие сте во мирување.

До крајот на осмиот месец вашето бебе ќе биде долго околу 44 см и ќе тежи 2.300-2.550 грама.

Промени кај мајката

Со оглед на тоа дека вашето дете расте секој ден, поизразени се претходно споменатите симптоми на притисок на матката врз другите органи.

Може да почувствувате грчеви во нозете, да имате проблеми со спиењето, отежнато дишење и повремени лажни контракции. Тие не се причина за загриженост, имајќи предвид дека на овој начин мускулите на матката се подготвуваат за породување. Контракциите се безболни, не мора да се забележуваат и не влијаат врз грлото на матката.

Вашето бебе се движи кон пределот на карлицата или се сместува во положба за раѓање, што предизвикува негово проширување како подготовка за раѓање. Со оглед на тоа дека матката повеќе притиска на мочниот меур, ќе мора почесто да вршите нужда.

Вообичаени симптоми

Во текот на осмиот месец од бременоста вообичаени се следниве симптоми:

Замор;
Киселини и проблеми со варењето на исхраната;
Запек;
Стрии;
Болка во грбот;
Исцедок од градите;
Крвавење од носот и непцата;
Проширени вени;
Контракции;
Хемороиди;
Често мокрење;
Оток на градите;
Слабост;
Грчеви во нозете;
Отежнато дишење;
Оток;
Вагинален исцедок;
Намалено либидо;
Тешкотии при спиење;
Промени во расположението.

Деветти месец од бременоста

Еве што можете да очекувате во деветтиот месец од бременоста.

Развој на детето

Во деветтиот месец од бременоста вашето бебе е подготвено за раѓање. Она што му треба во овој период е дополнителна тежина која ќе му овозможи да ги задоволи сите негови енергетски потреби.

Масните наслаги продолжуваат да се таложат, видливи се првите знаци на нивно зголемено таложење, па телото на бебето станува позаоблено. Во 39. недела од бременоста ќе има доволно масни наслаги за да може детето да ја одржува телесната температура.

Зеленикаво-црн материјал почнува да се населува во цревата на детето. Се состои од клетки на кожата и лануго влакна кои дошле таму со проголтана амнионска течност, излупени клетки на цревниот епител и други отпадни материи. Така се формира мекониумот – првата столица која излегува од бебето по породувањето.

До крајот на деветтиот месец вашето бебе ќе биде долго 48-52 см и тешко приближно 3.500-4.000 грама.

Промени кај мајката

Во деветтиот месец од бременоста може да бидете малку несмасни додека вашето тело се подготвува за проширување на карлицата. Можеби ќе ви биде потешко да спиете навечер, па затоа се препорачува да експериментирате со позициите за спиење додека не ја пронајдете онаа што ви одговара.

Вашите гради ќе бидат отечени, а хормоните кои се лачат од плацентата и хипофизата ќе го стимулираат производството на млеко. Сепак, само по раѓањето на детето тие целосно ќе ја исполнат својата цел.

Зголемувањето на телесната тежина во последниот квартал е околу пет килограми или 400-500 грама неделно. Вкупното зголемување на телесната тежина во текот на бременоста е главно помеѓу 10 и 12 (15) кг. Изгледа вака по триместар:

Прв триместар: 1–2 кг
Втор триместар: 6 кг
Трет триместар: 5 килограми.

Иако може да изгледа како многу, не треба да се грижите бидејќи поголемиот дел од вишокот килограми ќе исчезнат со породувањето. Во бројки, распределбата на акумулираните килограми изгледа вака:

Дете – 3,5 кг
Плацентата – 500 – 600 гр
Амнионска течност – 1 кг
Матка – 1 кг
Гради – 500 гр
Масно ткиво – 1,7 кг
Дополнително количество крв – 1,5 кг
Задржани течности – 2 кг.

Во последните недели повеќе слушајте го вашето тело, внимавајте на почетокот на породувањето и вежбајте дишење.

Вообичаени симптоми

Во текот на деветтиот месец од бременоста вообичаени се следниве симптоми:

Замор;
Киселини и проблеми со варењето на исхраната;
Запек;
Стрии;
Болка во грбот;
Исцедок од градите;
Крвавење од носот и непцата;
Проширени вени;
Контракции;
Хемороиди;
Често мокрење;
Оток на градите;
Слабост;
Грчеви во нозете;
Мачнина;
Отежнато дишење;
Вагинален исцедок;
Намалено либидо;
Тешкотии при спиење;

Извор912

X