Бенџамин Чои, средношколец кој решил да направи протетска рака што може да ги контролира мозочните бранови, го започнал својот обемен проект во 2020 година, на 15-годишна возраст, користејќи го 3Д-печатачот на неговата сестра.

Идејата за протетската рака потекнува од 60-минутно телевизиско шоу за протетска рака контролирана од умот, но за да функционира раката, неопходно е да се вгради сензор во моторниот кортекс на една личност. Чои изјавил за списанието „Смитсониан“: „Бев навистина, навистина импресиониран од идејата во тоа време бидејќи технологијата функционираше многу импресивно. Но, исто така, бев вознемирен што е потребна таква ризична операција на отворен мозок. И многу е тешко да се дојде до тоа, чини илјадници долари.“

Целта на овој тинејџер била роботскиот екстремитет да биде достапен

Тој, исто така, сакал да ја елиминира потребата од операција која вклучува „копање“ низ нечиј мозок за протезата да работи правилно. Користењето на 3Д-печатачот на неговата сестра за неговиот прв прототип барало напорна работа при склопувањето на деловите бидејќи печатачот може да направи парчиња долги само 12 сантиметри. На Чои му требале 30 часа само да го натера печатачот да ги отстрани деловите од неговата рака пред да ги употреби гумените ленти и завртките за да ги поврзе. Протетиката работи со помош на движења на главата и користејќи податоци за мозочните бранови.

Протетската рака не е неговиот прв обид за кодирање

Уште од основното училиште Чои учествувал на натпревари за роботика каде што создавал роботи и ги кодирал за да работат и да се движат како што тој сака. Неколку пати одел на светското првенство во роботика „VEX“, а во 9. одделение ги научил компјутерските програмски јазици „C ++“ и „Python“ гледајќи видеа на „Stack Overflow“. Чои тврди дека раката сè уште не е целосно усовршена, но се надева дека ќе ги задржи трошоците за производство на околу 300 долари, додека цената на моментално достапната протетска рака е околу 7.000 долари.

Чои работи со волонтери за собирање податоци и подобрување на функционалноста на неговиот изум. Иако неговата протетска рака сè уште не е завршена, тоа не го спречува да освојува награди на „Microsoft Imagine Cup“, Меѓународниот саем за наука и инженерство „Regeneron“ и националниот натпревар „STEM“. Чои планира да оди на колеџ и да стане инженер, но и да продолжи да работи на својата протетска рака и еден ден конечно да ја доведе до фаза на клинички испитувања. Ако успее, може да ги промени животите на околу 2 милиони луѓе во САД кои живеат без еден екстремитет.

Извор912

X