Доењето сосема јасно е работа помеѓу мајката и нејзиното дете. Сепак, татковците можат да бидат важен фактор за успехот во доењето, иако понекогаш се чини дека целата одговорност е само на мајката.

– Доењето може да биде застрашувачко за мајките и партнерите, особено ако првпат да се занимаваат со тоа“, изјави педијатарот д-р Шерилин Чекини. Трикот е да се обидете да комуницирате за обврските за хранење пред да добиете бебе, ако е можно. „Не чекајте да се роди бебето за да водите дискусии“, вели д-р Чекини.

– Понекогаш на партнерите им треба мало охрабрување или водство бидејќи често мислат дека не можат да направат ништо во врска со доењето, што не е точно – смета таа. Ноќите се најчувствителниот дел од деновите на доење, кога мајката често се чувствува осамена, па поддршката е исклучително важна.


Како поддршката од партнерот може да им помогне на мајките што дојат ноќе?

Хранењето вклучува многу повеќе од доење и нудење храна на гладното бебе. И тука доаѓа вашиот партнер. „Помогнете ѝ на мајката да успее со тоа што ќе ѝ подготвите шише со вода, грицки, место за менување на пелените“, вели медицинската сестра и советник за доење Лили Шот. „Грижете се за вашето бебе пред спиење за да му дадете време да ги задоволи своите потреби“.

Приказната не застанува тука. Ако бебето и мајката сè уште не воспоставиле рутината во доењето, партнерот може да помогне со зборови на поддршка. „За време на хранењето, партнерот може да обезбеди емоционална поддршка и зборови на охрабрување“, вели Чекини. Дополнителна опција за олеснување на ноќите на мајката е да го нахраните бебето со шише. Таткото може да го преземе овој товар за мајката да се наспие.

Извор912

X