Дали сметате дека се мачите во односот со вашиот брат или сестра? Дали често мислите: „Да не беа толку лукави“ или „Да го сменеа однесувањето, сè ќе беше подобро?“ За жал, не е секогаш така едноставно.

Во моето 50-годишно искуство со работа поврзана со односите помеѓу браќата и сестрите, открив дека она што тие го доживуваат како проблем е често само површината. Коренот на нивните тековни проблеми можеби е утврден години претходно.

Моето верување е дека индивидуите имаат способност сами да ги решаваат своите проблеми. Ако не можат да го сторат тоа, тоа е веројатно затоа што им недостигаат клучни информации или ја гледаат ситуацијата од искривена или попречена перспектива. Стручната помош обично се бара кога обидите за решавање на проблемот биле неуспешни. Во текот на моето долгогодишно работење идентификував повторлива шема во нарушувањата или блокадите кои ги доживуваат клиентите. Иако не се однесува на секој клиент, се работи за значително почеста ситуација од случајната шема.

Во ситуации кога се чинеше дека терапијата е во мирување и клиентот има браќа и сестри, јас би поставила три прашања за нивната рана врска во детството:

-Дали вие и братот или сестрата со кој моментално имате проблеми бевте блиски во тие рани години?
-Кој мислевте дека е омилено дете на вашите родители, вие или вашиот брат/сестра?
-Кои беа доделените улоги за секој од вас?

Преку зачестеноста на овие прашања, почнав да идентификувам повторлива шема која вклучува четири клучни концепти:

Замрзнати слики

Емоциите и ставовите што некој ги има кон братот или сестрата во раното детство може да се длабоко вкоренети, што резултира со траен впечаток за тоа како тие се перципирани во сегашноста, дури и ако се случиле значајни промени. Овие перцепции, без разлика дали се позитивни или негативни, можат да станат „замрзнати“ и да останат непроменети уште многу години.

Кристализирани улоги

Родителите често им доделуваат етикети на своите деца, кои можат да го диктираат нивното однесување и идентитет, како што е „смешниот“, „интелигентниот“, „тешкиот“, „неодговорниот“ или „осамениот“. Овие улоги можат да се искристализираат и да го обликуваат чувството за себе на поединецот, влијаејќи врз неговиот личен и професионален живот, дури и ако тие повеќе не се усогласени со нивната моментална реалност.

Нездрава лојалност

Оваа идеја е нијансирана. Иако семејната лојалност може да биде позитивна, таа несвесно може да се перципира како прифаќање на нечија ригидна улога. Ова може да резултира со самосаботажа од страна на братот или сестрата, што може да го ограничи нивниот потенцијал, за да ги поддржи веќе воспоставените улоги. Следствено на тоа, целата ситуација може да има негативни последици врз нивните романтични врски и професионалниот успех.

Трансфер на односите помеѓу браќата и сестрите

Ова се случува кога поединците ги пренесуваат своите перцепции и улоги за своите браќа и сестри, од раното детство, во зрелоста. Следствено на тоа, тие можат да комуницираат со луѓето во нивниот сегашен живот, врз основа на истите модели на однесување што ги имале со нивните браќа и сестри во минатото. Ова однесување може да доведе до нездрава лојалност и да го попречи нивниот раст и успех во животот.

Комплексноста на овие однесувања лежи во нивната несвесна и неконзистентна природа, што го отежнува препознавањето кога братот или сестрата се најдени во такви ситуации.

Конкретен пример од клиент:

Навид изразил идеализирана перцепција за неговата сопруга како совршена, верувајќи дека таа може да му помогне со неговите слабости, како што се наметливо комуницирање и организирање. Меѓутоа, кога неговата сопруга го напуштила, Навид се борел да разбере зошто, постојано наведувајќи ја нејзината изјава оти тој не бил рамноправен партнер. Навид многу ја почитувал својата сопруга и често барал нејзино водство. Кога бил распрашуван за своите браќа и сестри, Навед го споделил своето восхитување од неговиот постар брат, кој отсекогаш му бил поддршка. Неговиот брат го научил на практични вештини и бил постојано присутен во неговиот живот.

На прашањето дали има сличности меѓу неговиот брат и сопругата, Навед се насмевна и откри дека неговата сопруга го потсетувала на брат му, што е една од причините поради кои се вљубил во неа. Во ова сценарио, позитивните спомени од детството на Навид за неговиот брат довеле до трансфер на односот со братот кај неговата сопруга.

Важно е да се забележи дека проблемите на секој клиент не се поврзани со овие четири концепти. Сепак, врз основа на моето искуство, барем еден од овие концепти често служи како основа за различните проблеми со кои се среќаваат клиентите.

Автор: Д-р Карен Гејл Луис

Извор912

X