Излегувањето на првите заби кај децата многу често може да биде причина за несоница за целото семејство. Но, кога ќе се појави тој прв заб, тоа може да биде причина за голема радост за мама и тато.

– Иако никнувањето на првиот заб се очекува меѓу шестиот и десеттиот месец, отстапувањата од осумнаесет месеци не се ретки и не треба да предизвикуваат страв кај родителите. Симптомите што се јавуваат при никнувањето на забите се зголемено лачење на плунка, црвенило и отечени непца на местото каде што треба да се појави забот. Понекогаш може да се појави еруптивна циста, која може да се види како сина, црвена испакнатина на непцата. Ова може да ги исплаши родителите, но не треба да се грижат. Со никнувањето на забите исчезнува сама по себе – објаснува д-р Дубравка Јовановиќ, специјалист за орална хирургија.

Таа вели дека во фазите на никнување на млечните заби детето може да биде раздразливо и вознемирено, што родителите веќе многу добро го знаат.

– Исто така, доколку се појави температура во периодот кога се очекува првиот заб, родителите најчесто тоа го припишуваат на никнувањето на забите. Сепак, овој симптом најчесто се поврзува со вирусни инфекции кои се совпаѓаат со никнувањето на забите. Во овој период бебињата се обидуваат да го ублажат чешањето и болката ставајќи работи во устата, а се јавуваат и инфекции – вели докторката.

Периодот од појавувањето на првиот заб во устата до никнувањето на последниот млечен заб е долг и во просек трае околу три години. Со оглед на времетраењето и сериозноста на симптомите, д-р Јовановиќ советува да се користат препарати базирани на локални анестетици или употреба на хомеопатски таблети, а понекогаш и аналгетици.

– Многу е важно да се започне со одржување на оралната хигиена уште пред да изникнат забите, со бришење на усната шуплина со парче газа натопена во солен раствор. Со појавувањето на првиот заб во устата се започнува со негово чистење. За почеток со газа, а подоцна и со употреба на меки четки специјално дизајнирани за деца. Пастите што се користат треба да содржат флуориди, супстанции кои ја штитат глеѓта од кариес. Дозата на флуор е ограничена и зависи од возраста на детето – објаснува д-р Јовановиќ.

Кога станува збор за првата посета на стоматолог, се препорачува кога детето ќе наполни една година. Потоа стоматологот ќе го изврши првиот преглед и ќе ги едуцира родителите за правилно одржување на оралната хигиена. Важно е детето да се навикне на самата стоматолошка ординација и да стекне доверба во стоматологот за посетите да му бидат пријатни.

– Во никој случај не е добра идеја да дојдете првиот пат кога ќе се појави расипување на забите и да побарате интервенција токму тогаш. Тоа може да биде стресно за детето и лесно да се создаде отпор кон одење на стоматолог, што подоцна е потешко да се реши отколку ако од почеток родителите работеа на тоа, одењето на стоматолог да биде пријатно искуство – вели таа.

– Млечните заби се чувари на просторот за трајните заби и важно е да немаме став дека не е важно ако паднат порано. Правилната исхрана е исто така многу важна за одржување на здрава орална средина. Детето треба да има структурирани оброци и слатки треба да им се даваат на децата веднаш по оброкот, а не како посебна ужина. Кога ноќните оброци на бебето се исфрлаат, никогаш не заменувајте ги со слатки пијалаци, туку со вода. Важно е да се мијат забите наутро пред првиот оброк и навечер по последниот оброк.

Табела на никнување на млечните заби

6-10 месеци – долни централни секачи
8-12 месеци – горните централни секачи
9-13 месеци – горен латерален секач
10-16 месеци – долни странични секачи
13-19 месеци – горните први катници
14-19 месеци – долни први катници
16-22 месеци – горни кучешки
17-23 месеци – долни кучешки
23-31 месеци – долни втори катници
25-33 месеци – горните втори катници

Табела на никнување на трајните заби

6-7 години – горните и долните први катници и долните централни секачи
7-8 години – горните централни секачи и долните странични секачи
8-9 години – горните странични секачи
9-10 години – долни кучешки
10-11 години – горните први катници
10-12 години – горни втори и долни први катници
11-12 години – долни втори катници
11-13 години – долни втори катници
12-13 години – горните втори катници
17-25 години – горен и долен трет катник

Автор: Д-р Дубравка Јовановиќ
Извор912

X