Кога последен пат сте имале навистина длабока, значајна дискусија со вашето дете? Дали поминале денови? Недели? Можеби никогаш не сте разговарале за нешто што навистина ве трогнало како родител. Ние трошиме 99% од нашето време како родители за да се осигуриме дека нашите деца се на вистинскиот пат наместо да им дозволиме да излезат од колосек, да сфатат како да се справат со тоа и да се вратат на вистинскиот пат. Набљудуваме со птичја перспектива на животот на нашиот тинејџер. Го гледаме неуспехот кој следува, па се обидуваме да го спречиме уште пред да се случи.

Состаноци, социјални медиуми, злобни девојки, популарни или непопуларни, дрога, алкохол – има ли крај на оваа листа? И ние сме биле таму и сме поминувале многу пати низ слични работи. Сакаме да ги спасиме нашите тинејџери од опасностите да бидат тинејџери. Сакаме да ги извлечеме од страдањето и да ги спречиме да ја претрпат истата болка за која знаеме дека доаѓа.

Но, еве што треба да знаете како родител: болката создава раст. Тоа е вистината. Болката нè тера да го промениме правецот, да се повлечеме, да се прегрупираме, да запреме нешто или да започнеме нешто ново. Кога го преземаме кормилото и ги спречуваме нашите деца да доживеат логични последици за изборот што го прават, ние ја намалуваме нивната способност критички да размислуваат и да донесуваат интелигентни одлуки. Д-р Кенет Гинсберг го објаснува овој концепт во својата нова книга „Воспитување на децата со цел да се развиваат“. Имајќи ги на ум неговите наоди, ве охрабруваме да ги преземете овие чекори следниот пат кога ќе сакате да ги „поправите“ работите наместо вашите деца.

Светилник-родителството е прекрасно, а ова се трите начини на кои можете да го спроведувате:

Земете длабок здив и направете пауза

Почекајте. Оставете да се одвива секој момент. Избројте до десет пред да ја преземете ситуацијата. Дајте му на вашето дете момент да размисли што се случува и дозволете му да излезе од него.

Поставувајте подобри прашања

Ако му дадете простор на вашето дете да направи сопствен избор и да се соочи со логичните последици, ќе ја искористите можноста да поставувате подлабоки прашања. Прашајте го што му помогнало да донесе одлука. Што би направило поинаку ако треба да се соочи со истата ситуација? Дали е задоволно од сопствената одлука? Кога би можел да промени нешто, што би било тоа? Ваквите прашања им помагаат на децата да го развијат критичкото размислување.

@instituteofchildpsych 👇 What comments and questions do you ask your child to connect and inspire deeper conversation? We would love to hear your suggestions!!! 👇 These questions can transform your day with the child and make you feel closer to one another. These questions would be appropriate once your children reach 6 or 7 years of age. . . . 🧡Are you a parent struggling with the challenges of raising your child? Look no further! Our new ‘Child Psych’ App is here to support you every step of the way.🧡 Get access to expert parenting advice and resources at your fingertips, including: ✅ A parenting & mental health consultation group where you can ask experts questions and get the help you need on-demand ✅ A supportive and interactive private online community ✅ 70+ Courses and Workshops ✅ Printables and parenting scripts ✅ Resource guides ✅ Parenting group ✅ Weekly members-only free webinars ✅ Daily video parenting tips 👉DOWNLOAD NOW | LINK IN BIO . . . #parenting #motherhood #momlife #parenthood #parentingtips #momlife #consciousparenting #momsofinstagram #familytime #dadlife ♬ original sound – Institute of Child Psychology

Бидете безбедно место за децата кога ќе се смири ситуацијата

Децата треба да знаат дека дури и кога ќе се збркаат и ќе згрешат, вие сепак ги сакате, ги негувате и верувате во нивната способност да пораснат во неверојатни возрасни луѓе. Насмевнете се, кимајте со главата и дајте им поддршка. Прашајте ги децата што им треба од вас. Прашајте ги што можете да направите за да помогнете следниот пат. Прашајте ги дали сакаат да слушнат како се чувствувате во врска со тоа. Нашите деца веруваат дека ние сме богати со знаење, но не сакаат секогаш со тоа да им додеваме. Бидете светлина во мрачен свет за вашето дете. Застанете силно и стабилно на земја, како светилник. На нашите деца им требаме да ги водиме низ детството, а не да ги туркаме настрана од секое искуство.

@connectedparentingau Five ways to show your child that you truly love them. Why does this matter? Because when kids feel truly loved, and truly worthy of our love they go better they cooperate better they listen better they make better friendships and they feel better about themselves. Comment below if this is helpful. #parentingtips ♬ Hip Hop with impressive piano sound(793766) – Dusty Sky

Автор: Натали Бле

Извор912

X