Како можете да му помогнете на дете со АДХД да создаде нови навики?

Навиките обично ни помагаат да го намалиме стресот или да исполниме емоционална потреба. Тие може да ни служат на почетокот кога ќе ги стекнеме, а потоа да престанат да ни бидат корисни. Дел од родителството е да им помогнеме на нашите деца да развијат добри навики и да ги отфрлат лошите (или оние што престанале да бидат корисни).

Старите навики тешко умираат бидејќи ни се познати, прават да се чувствуваме безбедно и се поврзани со верувањата за нас самите. Замената на старите навики со нови, покорисни, ќе бара трпение и време, но вреди да се вложи труд.

Целта на формирањето нова навика е да го научите вашето дете на доживотни вештини, а истовремено да биде поефикасно и поефективно во секојдневните задачи.

Повеќето луѓе можат да променат само една работа. Кога би можеле да измислите две навики кои вашето дете сака да ги промени, кои би биле тие? Седнете и размислете за две навики кои вашето дете сака да ги промени и две кои вие сакате. Потоа изберете ги тие што се поклопуваат и работете прво на нив.

Управување со себеси

Пред да му помогнете на вашето дете, треба да се подготвите себеси за успех. Тоа значи да најдете начини да управувате со стресот, да останете фокусирани и што е најважно, да се однесувате кон себе со сочувство.

Поставете цели за вашето дете

Кога заземате заеднички пристап кон решавање на проблемите, ја зголемувате соработката со вашето дете. Објаснете му на вашето дете зошто е важно градењето здрави навики и рутини и прашајте го за неговите мисли и предлози.

Користете „ние“ наместо „ти“ кога разговарате за навиките за да нагласите дека вие и вашето дете сте во ист тим и работите кон иста цел.

Најдете начин да ја обликувате потребата за градење навики во корист на вашето дете. Подготвувањето на ранецот и облеката претходната вечер значи дека е помала веројатноста да заборавите нешто или да губите време барајќи го кога треба да излезете од дома.

Создајте едноставни, специфични рутини

За да создадете нови навики, ќе треба да поставите специфични рутини соодветни на возраста на вашето дете кои ќе може да ги управува. Навиките се градат од знаци, однесувања и повторување на овие однесувања додека рутината не стане втора природа.

На пример, можете да користите одредена песна како знак за малото дете кое треба да стекне навика да мие заби, да облече пижами и да се среди пред спиење.

Постарите деца може да користат потсетници, списоци или аларми за да го сигнализираат почетокот на времето за домашна работа.

Стимулација наместо казна

Казните само ќе создадат лоши чувства и ќе создадат јаз меѓу вас и вашето дете. Дајте им шанса да преземат одговорност и поддржете ги додека учат.

Имајте предвид дека ќе има чекори наназад и приспособувања

Вашето дете може да биде подготвено да преземе нова рутина на почетокот, но можеби нема да се држи до неа. Или, можеби едноставно нема да функционира во практика.

Имајте алтернативни опции во случај детето да ги отфрли новите навики. Шансите се дека ќе бидат потребни неколку обиди и грешки пред вие и вашето дете да ја откриете рутината што функционира. Но, дури и поединечните успеси вреди да се слават. Бидете дарежливи со вашите пофалби и прославете го она што функционира.

Запомнете, за вашето дете со АДХД да создаде нови навики, ќе биде потребно време.

Извор



912

X