Стоматологот кој стои зад профилот на „Тик-ток“ со наслов „Icy Bear Dental Cubs“ открива кои грицки никогаш не би им ги дава на своите деца и зошто.

„Првото нешто е сувото грозје. Многу луѓе мислат дека сувото грозје е добро затоа што се работи за природни бонбони. Сепак, содржи премногу шеќер, повеќе од просечните бонбони. Исто така, не е многу лепливо, па може да се заглави меѓу млечните заби и да предизвика шуплини“, објаснила таа.

Потоа споменува лепливи слатки или лижавчиња. Како што тврди, колку е полеплива храната, толку повеќе ќе се залепи меѓу забите.

„Децата, за разлика од возрасните, не се иритираат од лепливите материи меѓу забите. Така тие остануваат таму и предизвикуваат расипување на забите“, додава.

@icybeardentalcubs Are you surprised at any of these? #dentistry #kidsbrushingteeth #pediatricdentistry #parenttips #parenttipsandtricks #mumsoftiktok ♬ original sound – Icy Bear Dental Cubs

Конечно, стоматологот препорачува да не помислувате на вашето дете да му дадете овошна кашичка во кеса или јогурт за ужина, ако претходно не проверите колку шеќер има во овие намирници.

„Мој совет е да изберете грисини, сирење или краставици“, советува.

Видеото собрало 1,3 милиони прегледи и изненадило многу родители, кои признаваат дека обично не претеруваат со давање чоколадо на децата, намирница која воопшто не е на оваа листа.

„Сувото грозје е вистинско изненадување за мене. Тоа е единственото овошје што моето дете го јаде“, коментирала една мајка.

Извор912

X