За да спречите компликации и лошо влијание врз бебето, со некои намирници треба да бидете внимателни.

Бременоста со причина се нарекува друга состојба. Тогаш особено е важно да обрнете внимание на правилната исхрана за бебето да ги добие сите потребни хранливи материи и правилно да се развива. Покрај тоа, и за свое здравје и за здравјето на бебето, постојат намирници на кои треба да обрнете внимание бидејќи може да имаат негативно влијание поради присуство на бактерии, микроби и слично.

Ова се 10 намирници што би требало да ги избегнувате во бременоста:

1. Непастеризирани млечни производи (меко сирење)

2. Сурово месо и месни преработки

3. Суши

4. Одредена морска храна

5. Премногу зачинета храна

6. Сурово или недоволно сварено јајце

7. Растителни чаеви без консултација со гинекологот

8. Вештачки засладувачи – сахарин

9. Кафе, т.е. многу кафе

10. Алкохолни пијалаци

11. Цигари

Извор912

X