За да се создадат квалитетни семејни односи и да се постигне хармонија во семејството, неопходно е да се одржува комуникацијата меѓу сите членови. Затоа е од суштинско значење да успееме да изградиме силни столбови на доверба со нашите деца и да постигнеме стабилност во четирите ѕида во кои живееме.

Почитта е вредност што мораме да ја всадиме кај нашите деца уште од мали нозе. Ова е вистината која не прави исклучок со годините: мора да се почитуваат и постарите и помладите. Тоа е, всушност, вештина што се учи. Секоја секунда што ќе помине е важна, секоја интеракција помеѓу членовите на семејството треба да биде вредна лекција. Сите имаме по нешто добро што можеме да им го подариме на нашите најблиски и секогаш мораме да го цениме тоа.

10 совети за постигнување семејно заедништво

– Заедничките оброци се прекрасно искуство. Можеби работата и училиштето ве спречуваат мирно да ги споделувате дневните оброци, но не дозволувајте вечерата да помине без да седите на иста маса и да разговарате.

– Дојдете дома и заборавете на стресот. Сите сигурно сте имале напорен ден, но дајте им на вашите деца неколку минути од вашето внимание и споделете драгоцени моменти со нив. Играјте и смејте се заедно секој ден.

– Разговарајте за однесувањето на децата. Ако некој се однесува лошо, зборувајте за тоа.

– Учествувајте во нивните домашни задачи. Ако сте стигнале дома од работа, а тие сѐ уште не ја завршиле домашната задача, помогнете им и учествувајте со нив, барем за совет. Вклучете се во задачите што треба да ги решат и поддржете ги и поттикнете ги да постигнат резултати.

– Разговарајте за тоа како да ги воспитувате вашите деца. Секој партнер има своја перспектива за воспитувањето која е производ на неговите искуства. Разговарајте малку и договорете се како најдобро да се справите со одредени ситуации.

– Контролирајте ги кавгите меѓу браќата и сестрите. Научете ги сами да ги решаваат несогласувањата. Преземете одговорност ако проблемот ги премине границите. Се разбира, со многу трпение.

– Верувајте им на вашите деца. Како родители ќе гледаме опасност и таму каде што нема. Кога ќе ви ги изразат своите желби, проценете дали можете да дадете дозвола или тоа не е добра идеја. Ова ќе ги научи да препознаат што е добро, а што лошо.

– Чувајте ги електронските уреди подалеку од масата. Доколку сакате да вечерате заедно, не дозволувајте користење на електронски уреди. Трпеливо научете ги на ова правило.

– Споделувањето е забавно. Одењето на прошетка или возењето велосипед на отворено им овозможува на сите да се зближат во различна средина.

– Не заборавајте на интимноста со партнерот. Сеќавањето на старите денови со романтичен состанок ќе ви овозможи да се опуштите. Запомнете дека вие сте основата на семејството и дека треба да бидете добри за сѐ друго да функционира.

Извор912

X