Небезбедната положба на бебето во креветчето и постелнината се честа причина за ненадејна смрт на доенчиња во текот на спиењето.

Земајќи ги предвид застрашувачките податоци за бројот на случаи на ненадејна смрт на доенчиња в кревет, се поставува прашањето дали да се заспие бебето на грб или на стомак. Поставувањето на бебето на грбна положба почесто доведува до значително намалување на зачестеноста на овој настан, споредувајќи ги податоците помеѓу 2000 и 2010 година. Сепак, она што загрижува е двојното зголемување на случаите на задушување на бебињата за време на спиењето во 2010 година, во споредба со 2000 година, информираат лекарите од Тиршова клиника, Белград.

Се верува дека причината за тоа е употребата на т.н „мека и небезбедна“ постелнина. Ова првенствено се однесува на ќебиња, јоргани и перници на кои бебето е често потпрено или креветчето е со нив обложено, потоа меки кадифени играчки во креветчето и лабави чаршафи. Иако постојат препораки да се избегнува ваква постелнина, причината за нивното континуирано масовно користење е главно мислењето на родителите дека на бебето му е така поудобно и потопло. Исто така, значајна потенцијална причина за задушување на бебето во лулка е положбата на бебето настрана при спиење и спиење в кревет со родителите.

Голема „вина“ и одговорност за оваа појава сносат медиумите, родителските списанија и портали, имајќи предвид дека често прикажуваат фотографии од бебиња ставени во мека постелнина додека спијат, во несоодветна и небезбедна положба, што создава мислење кај родителите дека тоа е прифатливо, правилно и веројатно пожелно, сметаат лекарите.

Затоа, за безбедност на бебето, неопходно е да се следат следниве совети за да се спречи ненадејна смрт на новороденчето додека спие:

– Користење т.н „вреќи за спиење“ кои се релативно крути, особено во горниот дел и го спречуваат бебето да маневрира повеќе за време на спиењето и појавата на опструкција на носот и устата.
– Ставете го бебето на тврд душек, со минимална можност за виткање и затегнете го чаршафот под бебето.
– Отстранете ги сите потенцијални „опасности“ од креветчето на бебето (меки перници, ќебиња, јоргани, кадифени играчки), и оние што го покриваат бебето и оние на кои лежи бебето.

Официјалната препорака на Американската академија за педијатрија гласи: „Заспијте го новороденчето на грб, на цврста површина во креветче или лулка што ги задоволува сегашните безбедносни стандарди“.

Англосаксонскиот јазик јасно го има т.н. правило ABC:

А – „Сам“ („alone“, сам, НЕ со родители, играчки, перници)

Б – „На грб“ („on my back“, на грб, НЕ на стомак или настрана)

В – „Во моето креветче“ („in my crib“, во лулка, НЕ во родителскиот кревет, каучот, фотелјата).

Автори: д-р Милица Радусиновиќ и проф. д-р Војислав Перишиќ

Извор912

X