Научниците тврдат дека икањето има развојна функција во формирањето на белите дробови на бебето, а бебињата почнуваат да икаат уште додека се во утробата.

Во текот на бременоста го чувствувате вашето бебе во стомакот, но не ги чувствувате само неговите движења, туку и икањето, во вид на треперење или ритмичко „чукање“:

Според набљудувањата на научниците, забележано е дека бебето започнува да ика на почетокот од вториот триместар. Тогаш фетусот е уште мал, па останува незабележан. Но, со влегување во третиот триместар, вашето бебе е поголемо, па веќе ги чувствувате овие суптилни движења.

Со помош на понапреден ултразвук, може да се сними икањето на бебето, а ние ви пренесуваме видео во 16. недела од бременоста.

Извор912

X