Лажните породилни болки може да се појавуваат во текот на целата бременост. Познати се како Брекстон-Хиксови контракции и во последните недели од бременоста стануваат посилни и почести. Може да траат една минута или повеќе, и иако се непријатни, слободно може да се движите и да зборувате.

Туширањето со топла вода може да ви помогне да се ослободите од непријатноста, па дури и да ги запрете овие контракции на некое време.

Дали треба да бидам загрижена за раните лажни контракции?

Во последните недели веројатно ќе почувствувате дека матката повеќе се спушта во карлицата и на тој начин се подготвува за породување. Можеби почесто имате потреба да одите во тоалет за да уринирате, што е природен начин на „чистење“ за породување.

Како да разликувате вистински од лажни породилни болки?

Вистинските породилни болки може да ги почувствувате како тапа болка и стегање на матката до неподнослива болка. Секоја жена е различна. Но, кога ќе започне вистинското породување, не треба да се плашите дека нема да го препознаете. Ќе ги препознаете.

Извор912

X