Слушањето музика, како и разни други содржини на различни платформи, денес е доста вообичаено да се прави преку слушалки. Од мали нозе, сите веќе слушаат музика и прават други работи на слушалки. Имено, секој има свој вкус и избор кога е во прашање содржината, а секој сака и мир додека ја слуша таа содржина. И родителите и децата. Но, знаеме дека нашите уши не се исти како детските.

Според националното истражување спроведено во САД, двајца од тројца родители велат дека нивното дете на возраст од 5 до 12 години редовно слуша музика и друга содржина на слушалки – надворешни или помали слушалки за во уво. Тоа вклучува половина од децата на возраст од 5 до 8 години, што е опасно рана возраст за изложување на ушите на долготрајна бучава, велат здравствените експерти.

– Во последниве години најмногу бевме загрижени за прекумерната употреба на аудиоуреди од страна на тинејџерите. Сепак, слушалките станаа сè попопуларни и широко распространети меѓу помалите деца, редовно изложувајќи ги на поинтензивен шум – вели д-р Сузан Вулфорд, педијатар од Универзитетот во Мичиген.

Вулфорд објасни дека малите деца се почувствителни на потенцијална штета од изложување на бучава бидејќи нивните аудитивни системи сè уште се развиваат.

Половина од родителите чии деца користат слушни помагала велат дека нивните деца поминуваат најмалку еден час дневно со слушалки, додека еден од шест вели дека еден обичен ден вклучува најмалку два часа користење. Ова го покажаа резултатите од анкетата, а би било интересно да се види како стојат работите дома.

Што се однесува до Американците, според истражувањето, децата најчесто користат уреди дома или на училиште или додека се возат во автомобил. Една четвртина од родителите велат дека нивните деца повремено ги користат во авиони, а помалку од 10 отсто велат дека нивните деца ги користат во автобус, надвор или в кревет. Половина од родителите се согласуваат дека слушалките им помагаат да ги забавуваат или окупираат нивните деца.

Извор912

X