На оваа слика е забележан еден од најневеројатните моменти во медицината. Имено, во 1922 година на Универзитетот во Торонто научниците отишле во болничко одделение со деца што биле во кома и умирале од дијабетичка кето-ацидоза. Замислете соба со родители кои седат покрај креветот и ја чекаат неизбежната смрт на своето дете.

Научниците оделе од кревет до кревет и им вбризгувале на децата нов пречистен екстракт – инсулин. Кога на последното дете му вбризгале инсулин, првото дете што го добило инсулинот се разбудило од кома. Едно по едно, сите деца се разбудиле од дијабетичка кома. Собата на смрт и мрак станала место на радост и надеж.

фотоизвор: „Radioaktivni komarac“/Facebook

Благодарение на докторите Бантинга и Беста, кои поради своето откритие на инсулинот следната година добиле Нобелова награда во областа на физиологијата и медицината. Пред да почне да спасува животи со инсулин, Бантинг бил лекар за време на Првата светска војна во Канадската војска. Во битката кај Камбреја, и покрај повредите што ги добил, успеал да им помогне и на другите војници во времетраење од 16 часа, додека друг лекар не го спречил. Бил награден за херојство во 1919 година.

Извор912

X