Да бидам свесна за моите чувства е нешто што ми помага да бидам подобра личност, а со тоа и подобар родител.

Сфатив дека имам моќ да влијаам врз расположението во мојот дом. Кога сум поспана и тивка, децата ќе се тркалаат во креветот со мене и ќе си ги стават уредите пред себе. Кога сум расположена и подготвена да танцувам, моето 5-годишно дете ме замолува да пуштам малку музика за да танцуваме заедно. Ако сум вознемирена и повлечена, енергијата на моето семејство понекогаш ќе падне до долна линија и ќе предизвика сите да бидеме со тенки нерви. Да се биде свесен за своите емоции помага за да се донесе чувство на искреност и стабилност во нашиот дом. Сите имаме корист од позитивниот поглед на мајката и нејзината емоционалната свест. Ова е столбот на „емоционалната намера“ – практика на поставување на тонот на денот со добри емоции.

„Емоциите можат да бидат извор на удобност и слобода“, вели д-р Рацин Хенри, лиценциран брачен и семеен терапевт. „Ние ги чувствуваме работите врз основа на тоа како го доживуваме животот и ненадеен излив на емоции или присуство на одредена емоција може да биде всушност нашето тело, кое комуницира со недостиг на безбедност, потреба за удобност или потврда за нешто добро што се случува“.

Љубопитна сум да го слушнам мислењето на мојот сопруг, но мислам дека јас сум побудалестата. Изгледа како постојано да ги пеам речениците, скокоткам, поставувам прашања и се обидувам да видам дали можам да помогнам во подигнувањето на расположението – или да направам проверка на температурата и да разговарам за тоа. Мислам дека мојата одлука да се обидам да бидам свесна за тоа како моите чувства можат да влијаат врз моите секојдневни активности, како и врз расположението во нашата куќа, стана дел и од сопругот. Имавме разговори за тоа како насмевката, шегата или малите акти на љубезност може да ни помогнат да го поминеме денот проткаен со тешкотии. Исто така, дури и ако неделата започнала лошо, сепак можеме да преземеме мали чекори за да ја завршиме со топлина и позитивност.

-Често зборуваме за тоа што луѓето нè „тераат“ да правиме или чувствуваме, без да ја поседуваме улогата што ја играме во одредени исходи.

Сфаќам дека емотивната намера не е сè. Секогаш ќе има тешки денови и понекогаш ќе станам на погрешна страна од креветот. Тоа е дел од животот и јас нема да се залажувам себеси (или моите малечки) со тоа што ќе се терам себеси, а и нив, да биде поинаку. Признавањето на ова, исто така, ќе им даде на моите деца лична моќ да ги чувствуваат сопствените чувства толку длабоко, колку што тоа им е потребно. Емоционалната намера не е да го принудите вашето срце да го прави она што не е подготвено да го направи. Тоа е да знаете кога можете да изберете да имате добар ден.

Ова им покажа на моите деца дека, исто како и мама, тие се способни да одредат како ќе се чувствуваат. Ме радува кога ги гледам како се будат со возбуда за претстојниот ден. Дури и ако имаат грижи, тие знаат дека имаат контрола врз тоа како ќе се движат низ денот. „Децата ќе имаат корист од тоа што ќе видат емоционална намера моделирана за нив. Тоа може да помогне во социјалните интеракции, управувањето со хормоналните промени предизвикани од пубертетот и исто така да помогне во самооткривањето низ детството и адолесценцијата. Дополнително, децата можат да го извлечат најдоброто од себе кога нивните родители/старатели се најздрави, па така ќе има двојна корист“, забележува д-р Хенри.

Ако сакате да внесете емоционална намера во вашето семејство, има неколку едноставни чекори што можете да ги преземете.

„Клише е, но е и ефективен начин да започнете да практикувате емоционална намера – а тоа е да развиете мантра и/или да се опкружите со позитивни афирмации во вашиот животен простор“, вели д-р Хенри.

-Започнете го денот со молитва или музика што ја сакате или само со тишина. Постојат списанија и други книги кои се фокусираат на развивање намерни навики, како што е мојот планер за парови „Подобро заедно“, кој им помага на романтичните партнери да практикуваат повеќе смислени намери за нивната врска. Клучот е да откриете кои позитивни навики и однесувања ви одговараат и да се посветите тие работи да станат дел од вашата секојдневна рутина.

Автор: Бруклин Вајт-Гриер

Извор912

X