Вашето тригодишно дете е на почетокот од социјализацијата. На оваа возраст поминува повеќе време со врсниците. За разлика од двегодишно дете, детето на оваа возраст ќе има помалку изливи на гнев. Тригодишните деца може да имаат страв од гласни звуци, темнина, животни, чудовишта, а некои ќе го носат своето омилено ќебенце или играчка со себе. Тие почнуваат да поставуваат прашања и да ја развиваат сопствената смисла за хумор. Сакаат да се смеат и да повторуваат смешни зборови и да глумат смешни ситуации.

Дружење со невидливи пријатели

На оваа возраст е сосема нормално вашето дете да има имагинарен (невидлив) пријател. Ова не значи дека е осамено или несоцијално. Речиси половина од децата на предучилишна возраст имаат имагинарни пријатели, а тие можат да бидат во човечка или животинска форма и да имаат име и силна личност. Тие му помагаат на детето да развие пријателства и му даваат чувство на контрола. Преку личноста на имагинарниот пријател можете да дознаете повеќе за стравовите на детето. На пример, ако имагинарниот пријател се плаши од темнината, вашето дете веројатно го има и овој страв. Но, не користете измислен пријател за да манипулирате, туку покажете му на детето дека го прифаќате и дозволете му само да ве води низ неговото присуство.

Измислените пријатели ги откриваат интересите и стравовите на детето

Некои имагинарни пријатели се само фантазии, додека други се начин за надминување на одредени емоции. Тие им помагаат на децата да стекнат нови вештини или да се справат со животните промени. Многу е важно да не се исмевате со детето затоа што има имагинарен пријател или да му забраните да игра.

Подготвено за градинка

Откако детето ќе тргне во градинка, повеќе е изложено на респираторни заболувања, настинки и грип. Важно е да го научите вашето дете редовно да ги мие рацете. Миењето заби е исто така важно на оваа возраст бидејќи болестите на непцата и проблемите со забите можат да влијаат врз целото тело. Вашето дете веќе ги има сите млечни заби, кои ќе почнат да паѓаат по 5-тата година (поверојатно на 6 и 7-годишна возраст). Бидејќи детето оди во градинка, здравиот појадок е најважниот оброк во денот. Порција храна за тригодишно дете е половина од порцијата наменета за возрасен. Дури и ако вашето дете ја има неговата омилена храна, понудете му да проба нови видови храна, но не присилувајте го да јаде сè. Обидете се да ја подготвите истата храна за целото семејство.

Вашето дете сега веројатно кажува околу 500 збора, разликува неколку бои и знае неколку броеви. Дури и кога молчи, ги слуша и ги впива вашите зборови, иако се чини дека не разбира многу. Кажете му што правите бидејќи на тој начин ќе научи нови зборови и ќе му биде полесно правилно да зборува. Не користете детски говор, туку охрабрете го да зборува правилно.

Одвикнување од пелени

Детето знае да оди по скали, да се качува и може да научи да вози трицикл, знае како да држи молив или боички и прибор за јадење и да користи клучеви и копчиња. Тоа само се облекува и ги соблекува алиштата и чевлите, ги мие забите и ја чешла косата. Ова е периодот кога детето е без пелени во текот на денот, иако може да се случи да уринира дење или ноќе. Важно е да почнете да го учите вашето бебе да користи нокшир кога е подготвено, па не присилувајте го ако не е подготвено да се одвикне од пелената. Според студијата на Медицинскиот факултет во Висконсин, просечната возраст за ова е 35 месеци за девојчиња и 39 месеци за момчиња.


Како да се одвикне од пелени?

„Повеќето деца престануваат да користат пелени на две или три години, а најдобро време да се навикнат е летото“, вели педијатарот Миливој Јованчевиќ. На просечно тригодишно дете му требаат 10 до 12 часа сон во текот на ноќта и час и половина попладневна дремка. Многу деца не сакаат да заспијат бидејќи се плашат дека нешто ќе пропуштат, а некои сепак сакаат да спијат в кревет со родителите или да се будат во текот на ноќта. Ноќниот сон е важен бидејќи телото на тригодишното дете мора да ги регулира хормоналните дневни и ноќни циклуси и да ги одржува во рамнотежа со внатрешниот часовник.

Илјада зошто, илјада затоа

Дете на оваа возраст е љубопитно и постојано поставува прашања. Го набљудува светот околу себе и се споредува со другите, забележува разлики меѓу луѓето како боја на коса, раса, физички инвалидитет и не се срами гласно да праша сè што го интересира. Ова е периодот кога детето поставува прашања за тоа како се раѓаат децата.

Научете го вашето дете како да се заблагодари за добиен подарок и како учтиво да бара нешто. Ова е идеално време за создавање спомени и семејни традиции. Вклучете го во правењето колачи и празнични семејни собири.

Автор: Ана Хлача

Извор912

X