Детето почнува да тренира фудбал, но не му се допаѓа, па сака да се откаже. Потоа малку пробува џудо, но тоа воопшто не му одговара и одбива да оди. Ќе проба гимнастика и веднаш настанува драма, па сега сака да танцува. Јасно е дека децата не можат веднаш да знаат што сакаат и што им се допаѓа пред да пробаат, но нам како родители веќе ни е преку глава од запишување, плаќање уписи, менување распореди… Ни доаѓа да кажеме: „Доста! Заврши го она што го започна!“

Како и да е, како родители, постојано си поставуваме прашања. Затоа, се прашуваме дали е во ред да слушаме што кажува детето, што му се допаѓа, што не му одговара, да се земат предвид афинитетите на детето и слично. Дали е во ред да се остави детето да се откаже од воннаставна активност кога самото вели дека сака да се откаже? Иако овој став „заврши што почнуваш“ може да биде прифатлив за едно дете, можеби нема да функционира за друго, туку само ќе предизвика дополнителен отпор.

Еве како можете да се обидете да го решите проблемот со отворениот бунт против некоја активност.

Договорете играње со дете од групата

Воннаставните активности често вклучуваат деца од различни области и училишта, така што детето може да не познава никого од својата група. Обидете се да воспоставите контакт со некое од децата, а потоа договорете игра во парк или нешто слично. Можеби проблемот лежи во поврзувањето со новата средина. Ако се дружи со некого, можеби тоа би можело да поттикне интерес за активноста.

Вежбајте дома

Некои деца не се снаоѓаат веднаш во одредена активност, па тоа брзо преминува во аверзија кон активноста. Сепак, можеби е неопходно детето малку подобро да се запознае со активноста за да може да ужива во неа. Обидете се да вежбате дома со детето преку забава – додајте топка, организирајте семејна забава за танцување, цртајте заедно…

Вклучете се во активноста

Доколку постои начин на кој можете да помогнете, тоа би било добро за детето. Ако малечкото види дека го вложувате своето време и енергија во некоја активност, можеби ќе сака тоа да го прави самото. Можете да прашате во клубот дали им треба помош и на тој начин да покажете колку се грижите.

Разговарајте со тренер или наставник

Можеби тренерот повремено може да го избере како помошник или да води вежби за загревање. Водачите на ваквите активности за деца често имаат свои трикови погодни за децата за да бидат вклучени. Освен ако на крајот работите не бидат сосема поинакви…

Како родители, веројатно знаеме што е најдобро за нашите деца. Ако навистина не се задоволни од воннаставната активност во која учествуваат, слушајте ги децата. Дозволете му на детето да ви објасни зошто не ужива. Можеби сепак е најдобро да престане да оди на таа активност.

Автор: Наташа Крстичевиќ

Извор912

X