Ајнштајн бил неверојатен научник и физичар, но тој исто така бил татко на 3 деца. Во продолжение ви ја прикажуваме родителската мудрост на Ајнштајн.

За учењето на вашите деца на конвенционална мудрост

– Здравиот разум не е ништо повеќе од депозит на предрасуди поставени во умот пред да наполните 18 години.

За наставниците и учениците

– Повеќето наставници го трошат времето поставувајќи прашања чија цел е да откријат што ученикот не знае, додека вистинската уметност на испрашувањето е да се открие она што ученикот го знае или е способен да го знае.

За всадувањето љубопитност

– Важно е да не престанете да прашувате. Љубопитноста има своја причина за постоење.

За сите родители

– Вистинскиот знак на интелигенција не е знаењето, туку имагинацијата.

За вистинскиот успех

– Обиди се да не да станеш успешен човек, туку човек кој има голема вредност.

За уживањето во родителските години

– Никогаш не размислувам за иднината. Таа доаѓа доволно брзо.

За интелигенцијата на децата

– Ако сакате детето да ви биде интелигентно, читајте му бајки. Ако сакате да биде уште поинтелигентно, читајте му повеќе бајки.

Извор912

X