Сите што живееме во станови сме принудени да се согласуваме на разни компромиси. Иако има навистина различни аспекти, па сме принудени да издржиме, да се навикнуваме на некои работи, често тоа се однесува првенствено на бучавата што ја слушаме. Бидејќи некои звуци можат навистина да ни одат на нерви, па често нѐ принудуваат да преземеме некаква акција.

Тиктокерката Мартина Панчети од Лондон имала проблем со соседите. Таа и нејзиниот партнер слушале свирење на пијано секое утро – премногу рано. Исто така, имало и друг вид бучава што ги мачела.

-Испративме писмена порака до нашите соседи со учтиво барање да прават помалку врева и ако е можно, да избегнуваат свирење на клавир прерано наутро – напишала Мартина покрај објавеното видео.

Таа споделила како изгледа нивната порака, а потоа ја покажала пораката што ја добиле како одговор.

-Разбираме дека понекогаш можеме да бидеме гласни и немирни. Почнавме да учиме пијано и наставниците ни велат да вежбаме секој ден. Но, искрено се извинуваме што не ги зедовме предвид времето од денот и викендите.

Пораката е напишана со детски ракопис, а во неа децата признаваат дека нивната сосетка Мартина не била единствената што била незадоволна од нивниот распоред.

-Да бидеме искрени, мама ни рече да не свириме наутро, дека и таа сака да спие малку повеќе во викендите. Ви ветуваме и ѝ ветуваме на нашата мајка дека ќе се обидеме да бидеме повнимателни – напишале тие.

@maartinapanchetti On our way to cook some Italian sweets for them 🥹 #london #neighbours #livinginlondon ♬ End of Beginning – Djo

Покрај писмената порака, малите соседи испратиле и дел од своите национални слатки од Азербејџан „во знак на извинување“. Мартина во насловот на видеото рекла дека на нивниот убав гест планира да им се оддолжи со италијански деликатеси од нејзината домашна традиција.

Нејзините следбеници на „Тик-ток“ изразиле и сочувство и благодарност за двете страни во коментарите. Некои дури истакнале дека мајката веројатно била вклучена во пишувањето на писмото, бидејќи ракописот на почетокот е детски, а подоцна се префрла на позрело сценарио, кога се зборува за слични поплаки за бучава токму од мајката.

На многумина им се допаднало како Мартина на толку убав начин го прифатила извинувањето на соседите. Други, исто така, ги споделиле своите неочекувано шармантни средби со бучните соседи во коментарите.

-Имавме сосед кој вежбаше саксофон надвор секое попладне. На почетокот беше ужасно, но на крајот стана многу пријатно да се седи надвор и да се ужива во прекрасната музика – се вели во еден од коментарите.

Друга личност го опишала слаткото искуство на новопечена мајка опкружена со постари станари:

-Живееме во зграда со постари луѓе, а јас штотуку се породив. Еден ден ѝ се извинив на една жена во лифтот затоа што бебето плачеше. Мојата сосетка рече: „Сакам да ја слушам како плаче, ми недостига времето кога моите деца беа толку мали, па се насмевнувам кога ги слушам бебињата во зградата“.

Извор912

X