Само да знаете, нема ништо да разубавувам. По ќерката, која речиси и да не покажуваше бес, дојде „син на мајка“, кој беше пример како од книга, за двегодишно дете со многу енергија за која понекогаш мислев дека е насочена исклучиво против мојот нервен систем.

Среќа што јас сум една од оние мајки што учат и истражуваат. Така научив дека двегодишните деца се „тешки“ со причина. А таа причина најчесто НЕ е разгалување или манипулација. Да се ​​научи двегодишно дете внимателно да слуша и да ги облекува чевлите кога ќе му кажете е тешко, бидејќи на таа возраст тие доживуваат побрз и поинтензивен развој на мозокот.

Едноставно, од раѓањето, па до тригодишна возраст, мозокот на детето произведува 700 нервни врски СЕКОЈА СЕКУНДА. Значи 700 секоја секунда, 4.200 секоја минута. За еден час, во мозокот на двегодишно дете се формираат 252.000 нови нервни врски. Пред да кажете дека и тие можат да бидат принудени да слушаат, велиме дека има вистина во тоа. Ако не ви пречи да ги исплашите и да го запрете нивниот нормален емоционален и интелектуален развој – одговорот е дека, по таа цена, можете да ги натерате да слушаат. Но, се надеваме дека не сте подготвени да ги натерате да платат толку висока цена.

Тогаш, како да ги натерате да слушаат кога тоа е навистина важно. Еве еден трик кој може да помогне.

Признавам дека и самата сум паднала во замката наречена расправија со двегодишно дете. Изгледаше вака:

Двегодишно дете: Сакам јаболко.

Јас: Секако, душо. (Лупам и сечам јаболко и му го давам)

Двегодишно дете: Не сакам јаболко! (се грчи и паѓа на подот)

Јас: Што? Па зошто сега? Што не е во ред со јаболкото? Да не е кисело?

И тоа е тоа. Грешка во чекори. Класична.

Му поставувам логично прашање на моето дете кое има две години и чиј мозок е токму на ниво на двегодишно дете, верувајќи дека и тоа размислува логично. Но, кога имате мало дете кое не слуша, знајте дека во 90% од случаите причината е тоа што детето се води од емоционалниот дел од мозокот, а не од рационалниот. Ова значи дека вашето дете е водено од целосно ирационални импулси кои произлегуваат од емоционалната состојба во тој одреден момент.

Ова е сосема нормално и очекувано бидејќи, запомнете, 700 неврони во секунда!

И еве еден едноставен трик. Наместо да поставувате логични прашања, поставете се на местото каде што е детето во тој момент. Прескокнете ги прашањата. Затоа што и да сакаат, децата не можат да одговорат. Двегодишните деца не знаат зошто се чувствуваат така како што се чувствуваат. И затоа, кога ќе прашате двегодишно дете: „Што не е во ред?“ или „Зошто го направи тоа?“, или „Зошто плачеш?“, голема е веројатноста дека ќе ви одговори со уште погласно плачење, викање или некое не многу кохерентно објаснување.

Вашето двегодишно дете, да повторам, не го знае одговорот на тоа прашање бидејќи неговите постапки се засноваат на емоционални импулси, а не на логика. Не знае зошто наеднаш не сака јаболко. Сè што знае е дека има силен импулс што доаѓа од неговата внатрешност кој вели: „Кажи НЕ кога ќе ти понудат јаболко“.

Наместо да прашувате, признајте (валидизирајте) го чувството

Без разлика колку е ирационално однесувањето на вашето дете, покажете дека ги разбирате неговите чувства. Останете смирени и пристапете му на детето со разбирање.

„О… Не сакаш повеќе јаболко? Разбирам“.

И тогаш – почекајте. Понекогаш пет секунди, понекогаш многу подолго. Дајте му на детето шанса да ги обработи и неговите емоции и вашиот одговор.

И ќе се случи магија. Не се расправав за јаболкото, туку си ја потрошив енергијата правејќи кафе, откако му покажав дека го разбирам. Ќе кажеше нешто, а јас ќе покажев дека го слушам и разбирам и мирно му поставував граници.

„Разбирам ако не сакаш јаболко. Ќе го ставам во фрижидер, за да можеш да го јадеш по ручекот“.

Потоа ќе се одморев и ќе се напиев голтка кафе. Бавно и стабилно… Точно седум минути подоцна дојде и рече дека е подготвен да го изеде јаболкото. И јас не само што заштедив седум минути дискусија и нервоза, туку и тој по своја волја на крајот го изеде јаболкото.

Ако и самите се мачите со двегодишно дете кое не слуша, запомнете: 700 неврони секоја секунда. И сѐ што му треба на вашето дете во тој момент е вие ​​да разберете дека во тој момент не сака јаболко. Кој би помислил дека е толку едноставно?

Извор912

X