Сакате да бидете сигурни дека вашето бебе се чувствува сакано? Овие 10 дејства промовираат чувства на љубов, среќа и смиреност. Докажано е дека овие активности позитивно влијаат врз развојот на мозокот, ја менуваат ДНК на подобро и ја поставуваат основата за идните јазични вештини, академското учење, квалитетните односи и целокупното задоволство од животот кај децата.

Весело зборување

Новороденчињата го претпочитаат мајчиниот глас, особено кога го карактеризираат весел говор и поедноставен јазик. Овој тип говор може да помогне во учењето јазик преку емоции и нагласување на јазичната структура.

Контакт со очи

Остварувањето контакт со очите со доенчињата промовира среќа, поврзување и развој на мозокот. Контактот со очи е поврзан со синхронизирани мозочни бранови помеѓу родителот и детето, што позитивно влијае врз развојот на вокабуларот.

Галење и гушкање

Физичкиот контакт, како што е контактот кожа на кожа, промовира чувства на љубов и поврзаност. Има долгорочни ефекти врз молекуларниот профил на детето, влијае врз развојот на ДНК, а и ги намалува индикаторите за стресот на мајката.

Усогласување

Усогласувањето, способноста да се одговори на потребите на детето (топлина, храна, сон, безбедност и љубов), ги зајакнува мозочните региони критични за социјалното, когнитивното и емоционалното функционирање.

Играње

Рамнотежата помеѓу независната игра и интерактивната игра придонесува за растот на детето. Квалитетната игра предвидува позитивни промени во окситоцинските системи и ДНК.

Независната игра им помага на доенчињата да развијат сензорни искуства, моторни вештини и самосвест.

Насмевка

Насмевката на мајката предизвикува уште поголема насмевка кај бебињата, промовирајќи заемно позитивно влијание. На четиримесечна возраст, доенчињата ги темпираат своите насмевки за да предизвикаат позитивни одговори од нивните мајки, активирајќи широки мозочни мрежи и обезбедувајќи допаминска награда.

Пеење или пуштање музика

Веселата музика има смирувачки ефект врз бебињата, влијае врз нивното расположение и придонесува за развој на јазикот. Пеењето и играњето влијаат врз развојот на вниманието кај доенчињата, а ритмичките информации играат клучна улога во раното учење на јазикот.

Читање

Читањето на доенчињата е поврзано со зголемена родителска топлина и чувствителност, што доведува до намален родителски стрес. Постојаните навики за читање позитивно влијаат врз развојот на јазичните вештини на децата во иднина.

Ритуали и рутини

Семејните рутини и ритуали придонесуваат за здравјето на децата, академскиот успех и посилните семејни односи. Предвидливоста во рутините им помага на доенчињата со саморегулацијата, конзистентноста и чувството на сигурност.

Мирно и радосно расположение

Доенчињата се чувствителни на емоционалните состојби на нивните родители. Позитивните емоции кај доенчињата се поврзани со задоволството од животот на возрасните и предвидуваат успех во образованието.

Накратко, намерните и позитивните интеракции со доенчињата имаат трајни ефекти кои влијаат врз нивната благосостојба, развојот на мозокот и идниот успех во различни аспекти од животот.

Автор: Томислав Станиќ

Извор912

X