Вашите деца гледаат и учат од вас.

Веројатно сте научиле за потеклото на конфликтот од вашето семејство, а вашите деца ќе го научат истото од вас.

Постојат демонстративни докази дека децата пораснати во домови со висок конфликт ги апсорбираат овие лекции. Последиците можат да бидат катастрофални, вклучувајќи:

– Зголемена веројатност за депресија во зрелоста;

– Зголемена веројатност за конфликт со врсниците;

– Потенцијал за полоши академски перформанси.

Ако се најдете во врска со висок конфликт, особено ако се карате пред вашите деца, целиот конфликт може да има негативно влијание врз емоционалната благосостојба на вашите деца.

Можеби ќе сакате да се запрашате: Дали ќе ја промените шемата? Дали ќе се обидете да се промените дури и ако вашиот сопружник не го прави тоа?

Не сите семејни конфликти се лоши за децата

Интимното живеење го прави конфликтот неизбежен, но конфликтот не мора да биде штетен за децата. Фреквенцијата, интензитетот, широчината и формата на конфликтот создаваат основи за штета еден на друг и на вашите деца.

Активно, ангажирано поправање на конфликтот е лекот. Многу студии јасно ги покажуваат негативните ефекти од постојаниот родителски конфликт врз децата додека се развиваат и откако ќе станат возрасни, сопружници и родители. Паровите со висок конфликт оставаат трајни ефекти врз менталната, физичката и емоционалната благосостојба на нивните деца. Овие парови на крајот се разведуваат и како што рече еден тинејџер: „Двајцата го добија тоа што го сакаа и се посреќни, но ние децата ја плативме цената“.

Разводот не е секогаш решение

Децата учат како да бидат возрасни и како да се однесуваат во брак од нивните родители. Верувам дека просечниот брак (низок конфликт, но малку љубов и врска) е подобар за децата отколку разводот. Околините со висок конфликт може да имаат големи штетни и трајни ефекти.

Родителите кои се разведуваат обично велат: „На децата ќе им биде подобро со посреќни, но разведени родители отколку со несреќни семејства“. Главно, ова е само обид да не преземат одговорност. Паровите со низок конфликт можат да го променат текот на нивниот брак со добар терапевт и посветеност на процесот.

Јас ги категоризирам вообичаените грешки со висок конфликт (штетни за децата) што ги прават родителите како: очигледни, помалку очигледни, но добро познати, суптилни и подмолни.

Очигледен конфликт

Оваа категорија опфаќа потенцијална физичка штета и тешка емоционална вознемиреност. Тоа вклучува физичко насилство, упатување закани, туркање, викање и врескање и фрлање или уништување предмети.

Помалку очигледен, но добро познат конфликт

Иако овие форми на конфликт може да се случуваат редовно во некои домаќинства, тие не се нужно толку распространети. Тие вклучуваат забрана за излез, физичко ограничување некого, заклучена врата, употреба на вулгарности, пцости, закани за развод и друго.

Пиењето алкохол за смирување исто така може да се гледа како симптом на овој вид конфликт, заедно со заканите дека ќе ги вклучат другите во ситуацијата и постојаното обвинување на другиот партнер за проблемите.

Суптилни форми на конфликт

Овие форми на конфликт вклучуваат тон на гласот и избор на зборови, првенствено. Тие можат да вклучат отворен сарказам, избегнување одговорност, изразување презир пред децата, покажување со прст, надвикување, дефанзивност, менување на темата за да ескалира расправијата и негирање дека нешто се случило — дури и кога и двајцата знаете дека се случило.

Подмолен и невербален конфликт

Овој вид конфликт не е нужно штетен ако не е упорен, но може да вклучува превртување очи или претерано воздивнување, игнорирање на расправија или повлекување, мрморење и спиење во друга просторија без очигледна причина.

Автор: Вилијам Меленеј
Извор912

X