Овошните сокови им се омилени на децата. Нивните хранливи својства се несомнени, но педијатрите предупредуваат на ризиците од нивната претерана консумација. Според студиите спроведени од Американската академија за педијатрија, прекумерната консумација на овошни сокови може да го оштети здравјето на детето.

Овошен сок во исхраната на децата

Иако овошниот сок не е лош, прекумерната консумација може да доведе до здравствени проблеми поврзани со исхраната, дигестивниот систем или забите. Како што знаеме, дури и најздравата опција, како што се домашните сокови, може да има последици врз нашето здравје доколку ја консумираме во прекумерни количини, се вели во студијата објавена во списанието „Педијатрикс“. Сепак, соковите станаа многу популарна храна меѓу децата – тие се едноставни и лесни за подготовка и сервирање. Тие се и одлична алтернатива за смирување на гладот. Родителите ги гледаат како здрава опција која во голема мера ги заменува слатките, газираните пијалаци или другите задоволства наменети за децата.

Недостиг на хранливи материи

Потенцијалната неухранетост е ефект од кој педијатрите се плашат кога на децата им се дава премногу овошен сок. Овој исход е можен бидејќи консумирањето сок може да го намали апетитот на детето. Родителите можеби веруваат дека детето е добро нахрането, но можеби му недостигаат некои многу потребни хранливи материи. На соковите им недостига и потребната количина на масти, протеини, повеќето витамини, а кај купените сокови недостигаат и влакна.

Овошен сок и забен кариес

Појавата на забен кариес кај децата е поврзана со присуство на шеќери и полисахариди во исхраната поради долготрајно изложување на забите.

Прекумерна тежина

Постои врска помеѓу внесот на овошни сокови и дебелината, иако во моментов недостигаат долгорочни студии за да се потврдат овие набљудувања. Поради нивната висока калорична содржина, соковите може да предизвикаат енергетски дисбаланс. Експертите се согласуваат дека постои долгорочна врска помеѓу внесувањето на поголеми количини шеќер и постоењето на метаболички дисбаланс. Поради тоа, зголемениот внес на шеќер е поврзан со дебелината, дијабетес тип 2 и други кардиометаболички ризици.

Овошниот сок може да ја намали консумацијата на свежо овошје

Поради нивниот вкус и леснотијата на консумирање, овошните сокови се пригоден производ и се многу полесни за консумирање од целото овошје. Дополнително, родителите обично го доживуваат како здрав производ, па главно не ги ограничуваат децата во неговата консумација, но треба да знаете дека соковите не треба да ја заменат консумацијата на целите парчиња свежо овошје.

Извор912

X