Изминатите недели милиони деца и млади поминуваа повеќе време од вообичаеното пред компјутер. Експертите советуваат како да се избегнат негативните последици.

Неколку недели, поради затворањето на училиштата предизвикано од глобалната пандемија на Ковид-19, над една милијарда ученици низ целиот свет учеа од дома, преку нивните компјутери.

Како што доаѓа летото и со намалувањето на обврските, децата повторно ќе бараат да седат пред екран, па затоа треба да знаете нешто повеќе за ризиците што може да ги донесе прекумерната изложеност на екран.

Меѓународните експерти на американското научно друштво ТФОС (Tear Film & Ocular Surface Society) направија видео наменето токму за децата и родителите, за да научат колку е важно да се прави пауза од екранот и да се одморат очите со правилото 20-20-20.

– Продолжената изложеност на дигиталните екрани одредува побрзо испарување на солзениот филм, тенок слој на течност што ја покрива окуларната површина. Причината лежи во лошото или нецелосно трепкање: очите поретко се исцедуваат и ова го забавува ширењето на солзениот филм на површината на окото со последици кои се движат од замор до исцрпување, од иритација до болка. Ако стимулот опстојува долго време, ова предизвикува воспаление кое може да стане хронично. Истражувањата покажуваат дека гледањето во екраните предизвикува намалување на стапката на трепкање за 40 отсто.

Трепкањето служи за да се одржува солзениот филм непроменет, тенок слој вода и липиди на површината на окото поради што гледаме јасно и нè штити од туѓи тела и надразнувачи. Зјапањето во екраните подолг временски период значи дека трепкате поретко, со што се зголемува ризикот од појава на симптоми на заболување на суво око.

– Само помислете, секое дете под 18 години седи на социјалните мрежи безброј пати на ден, па дури и гледа видеосодржина што претходно се користеше на телевизија, а сега може да се види на екраните на паметните телефони – вели Барабино.

– Ова значи дека заморот од очите може да влијае врз физичкиот, социјалниот и емотивниот развој – додава тој.

– Синдромот на суво око е често нарушување кај младата популација и повеќе не е забележан кај постарите лица или жените во период на менопауза – вели Ејми Галант Саливан, извршна директорка на ТФОС.

Честопати се смета за благо или минливо нарушување, во минатото овој синдром се нарекуваше „серија б“ нарушување и пациентите бараа лекови што само ги ублажуваа симптомите. Но, сега, начинот на кој се дијагностицира и управува болеста е радикално променет.

Меѓународните експерти препорачуваат следење на правилото 20/20/20:

– На секои 20 минути треба да се оддалечат очите најмалку 20 секунди;

– На секои 20 минути, затворете ги очните капаци и лесно стегајте ги 2 секунди, со трепкање.

Извор912

X