Она што го правите го гледаат и го копираат вашите деца. Но, истовремено, вашите зборови се важни за вашето дете и неговиот емоционален развој. Повеќето родители сакаат нивните деца да се самоуверени, оптимисти, сочувствителни, издржливи, способни и емоционално интелигентни. Некои деца се раѓаат со овие квалитети, а родителите работат за да ги зајакнат, додека на некои деца им е потребно водство и охрабрување за да ги развијат овие вештини.

Потребно е време, напор, присуство и грижа. Вашата грижа. Вашите убави зборови. Зборови кои ги воздигнуваат, инспирираат и зајакнуваат за тие да бидат најдобрата верзија од себеси. Ниту една професионална терапија за разговор не може да го надомести она што мајката или таткото можат да го направат за да влијаат врз позитивното гледиште на нивното дете за себе. Од вас зависи дали вашите деца ќе бидат среќни и здрави.

Во продолжение ви нудиме инспиративни фрази и реченици што треба да им ги кажете на вашите деца за да им помогнете да бидат здрави, среќни и самоуверени.

„Благодарен сум за тебе“

Вашето дете треба да знае дека сте благодарни за него и за она што ви донело во вашиот живот.

„Горд сум на тебе“

За да развијат самодоверба, децата треба да добијат потврда и охрабрување. Кажете им дека она што го направиле ве направило горди

„Ти си храбар“

Кога се исплашени, треба да знаат дека можат да копаат длабоко во себе и да најдат храброст да го пребродат тоа.

„Ти можеш“

Без оглед на предизвикот, постојано треба да ги потсетувате децата дека можат да се справат со многу работи.

„Одличен обид!“

Препознајте го напорот, а не секогаш исходот. „Одличен обид!“ му кажува на детето дека треба да се гордее што ќе биде најдобро што може. Во ред е да доживее неуспех.

„Добар избор“

Децата ќе треба да донесат многу одлуки во животот, почнувајќи од изборот на пријатели, до воннаставни активности. Малите избори секој ден водат до значајни одлуки, како што се избор на училиште и кариера и избор на животен партнер. Кога ќе донесат одлична одлука, децата ќе имаат поголема самодоверба да направат нешто повеќе.

„Никој не е совршен“

Совршенството не постои. Колку побрзо децата го научат ова, толку подобро. Сите прават грешки и грешат. Понекогаш луѓето изгледаат совршено однадвор, но секој има мани.

„Извини“

Начинот на кој децата учат да кажат „извини“ е кога слушаат како ги кажувате вие тие зборови. Присилувањето да се извинат има тенденција да создаде срам.

„Среќен сум што те гледам“

Ниту едно дете не сака да биде пречекано со прашања кога ќе се врати од училиште. Заборавете на вашиот напорен ден или на сè што децата треба да направат. Вдишете длабоко и погледнете го вашето дете како да го гледате првпат.

„Кажи ми нешто повеќе“

Ова е подалеку од „слушам“. Тоа покажува дека сакате да го продлабочите вашето разбирање и да знаете што доживеале.

„Посебен си“

Секое дете има квалитет што го прави уникатен. Можеби се креативни, љубезни, имаат смисла за хумор или убаво танцуваат. Кажете им што е тоа и тие ќе се гордеат цел живот.

„Те сакам“

Родителите често земаат здраво за готово дека нивното дете знае дека го сакаат. Мислат дека доволно им кажуваат. Но, „те сакам“ никогаш не може да се каже доволно. Не оставајте никаков сомнеж. Покажете им дека се сакани.

„Секогаш ќе бидам тука за тебе“

Кога вашето дете ќе доживее некаков проблем, треба да верува дека може да смета на вас.

Извор912

X