Некои луѓе велат дека си ги избираме родителите уште пред да дојдеме на овој свет. Не сум квалификуван да зборувам за таа теорија, но ќе кажам дека ако моите деца ме избрале мене, тие навистина морале да имаат некои големи ситуации со кои се справувале во претходните животи.

Сите мои четири деца сега се возрасни личности и можам да кажам дека работев напорно за да имам здрави односи со нив. Но, не беше секогаш така. Изборот што го направив додека имав проблем со зависности резултираше со отуѓување од моите две најстари деца повеќе од една деценија. Научив дека никогаш не е доцна да се биде добар родител.

Многу од лекциите што ги споделив со моите деца во текот на годините се работи за кои оттогаш сфатив дека се целосни митови.

Во продолжение е листа со неколку работи што би им ги кажал на моите деца кога тие беа мали.

Парите можеби не растат на дрво, но се достапни речиси секаде на друго место

Отфрлањето на оние ограничувачки верувања дека треба да го трупаме своето богатство на некоја банкарска сметка, а притоа да немаме ресурси да го живееме животот што бевме испратени овде да го живееме, беше една од најпредизвикувачките работи.

Живееме во свет кој нуди изобилство. Кога ќе го запреме протокот да излегува, го ограничуваме она што може да влезе.

Одвојте време секој ден за да седите мирно и да не правите ништо

Најважната работа што ја правам секој ден е медитацијата. Нашата западна култура нè научи дека тајната на среќата е во достигнувањата и зафатеноста. Мое лично искуство е дека ова е целосно лажно. Среќата веќе постои во секој од нас. Ако никогаш не одвоиме време да погледнеме во себе, можеби никогаш нема да го видиме тоа.

Прегрнете ја вашата болка

Тешко е да ги гледаме нашите деца како се мачат. Во повеќето случаи ние се обидуваме да ги заштитиме од болка што е можно повеќе. Порано мислев дека тоа е мојата работа како татко. Ако успееме да ги заштитиме од сета болка, тие никогаш не добиваат можност да растат. Целиот раст доаѓа од нашите предизвици во животот, а тие предизвици обично се болни. Верувам дека епидемијата на зависност со која се соочуваме во нашата земја денес има многу врска со нашата неспособност да ја прифатиме болката.

Избери искуство наместо материјални подароци

Растејќи, секогаш имаше тони подароци околу елката, но не се сеќавам што беа тие. Сепак, се сеќавам на мирисите, музиката и целото наше семејство во иста просторија, целосно присутни еден за друг.

Среќата води кон успех (а не обратно)

Ми требаа 50 години да го сфатам ова. 50 години си велев дека кога ќе добијам нешто, ќе бидам среќен, ама потоа сфатив дека секогаш ќе постои нешто друго што ќе ми фали.

Моите потреби се моја одговорност, како што твоите потреби се твоја

Виновен сум затоа што ги живеев моите соништа преку моите деца. Тоа го рационализирав велејќи си дека тоа е во нивен најдобар интерес. Тоа не е нешто што сум го направил свесно. Секој од нас има своја единствена цел да ја исполни овде. Ако очекуваме нашите деца да ги исполнат нашите замисли, само ќе го одвлечеме вниманието од нивните соништа.

Не знам

Имаше многу пригоди кога на моите деца им давав сиромашни, погрешни информации за да го задоволат моето его. Пораснав верувајќи дека мојата одговорност како родител е секогаш да ги имам одговорите на нивните прашања. Како младо момче, бев супер љубопитен и сè уште можам да се сетам на некои од лудите одговори кои моите родители би ми ги дале само за да ме замолчат. Со тоа што им кажувам на моите деца не знам, им овозможувам да создадат пореална идеја за тоа кој сум јас додека отвораат простор за подобра врска додека заедно го бараме одговорот.

Кој си ти е многу различно од она што го работиш

Сите носиме различни „капи“ во текот на животот. Некои добро ни стојат, други не. Среќа е ако го усогласиме она што го правиме со она што сме.

Никогаш не престанувај да играш

Не сум сигурен од каде започна целиот овој концепт на сериозно сфаќање на животот, но тоа не функционира кај мене. Кога играм, јас сум во моето најкреативно, најрадосно јас. За мене, животот е игра.

Не велам дека забавата и игрите секогаш одат заедно, но кога можам да се видам себеси дека играм наместо дека работам, секогаш ги гледам можностите појасно.

Автор: Грег Будл
Извор912

X