Ако мислите дека децата ги кажуваат најглупавите работи, треба да слушнете како зборуваат нивните мајки. Кој не добил пасивно-агресивен коментар, бесчувствителна забелешка или незабавна шега изговорена од друга мајка? За жал, кога тие коментари, забелешки или шеги се вртат околу неплодноста, можат да направат трајна штета на нечија самодоверба.

Секундарната неплодност е особено трогателна тема, тема за која би било мудро да го задржите вашето мислење.

Еве зошто овој сериозен и подмолен проблем заслужува најголема почит кога ќе се појави во разговорот. Исто така, во продолжение ќе прочитате навредливи изјави во врска со секундарната неплодност кои треба да ги избегнувате по секоја цена.

Што е секундарна неплодност?

Секундарната неплодност е кога жената не може да забремени или да донесе бременоста докрај, и покрај тоа што имала едно или повеќе деца во минатото.

Според Центарот за превенција и контрола на болести, секундарната неплодност ги погодува жените со приближно иста стапка како и неплодноста за првпат. Наједноставно кажано, околу 12 отсто од мајките што се обидуваат да добијат друго дете имаат проблеми со зачнувањето. Големи се шансите дека во вашиот круг на мајки има некоја што се бори со секундарна неплодност во моментов.

Предизвиците со плодноста можат да бидат погубни за мајките кои немале проблем да го зачнат своето прво дете. Мајките што го доживуваат овој уникатен предизвик за плодност може да бидат збунети, фрустрирани и изолирани. За жал, многу луѓе не се свесни за влијанието што секундарната неплодност може да го има врз жената и може да кажуваат нечувствителни работи без да ја сфатат повредата што ја предизвикуваат.

Затоа, пред да коментирате за структурата на семејството на пријател, член на семејството или познајник, проверете ја листата подолу и внимавајте на фразите.

„Веќе имаш дете. Зошто сакаш повеќе деца?“

Големината на семејството е лична одлука и носи значење што другите можеби не го разбираат. Не е ничија работа да биде полиција за репродукција. Додека едно дете може да биде доволно за една мајка, друга мајка може да чувствува како нејзиното семејство да е нецелосно без две, три, четири или повеќе деца.

„Можеби не е судено да имаш“

Кој те направи семоќен судија за плодност? Да престанеме да се обидуваме да дешифрираме како природата, судбината или моќта функционираат во утробата на секоја мајка.

„Можеби си премногу стара за да имаш уште едно дете“

Иако возраста може да биде фактор за неплодност, и младите мајки доживуваат секундарна неплодност. На ниту една жена не ѝ треба потсетник дека старее; општеството постојано нѐ потсетува. Сепак, жените забременуваат во нивните 40-ти (и понатаму), или спонтано или со помош на третмани за плодност. Благодарение на науката, возраста не е сè клучна за плодноста како што беше порано.

„Зошто не пробаш ин витро?“

Како знаеш дека оваа мајка веќе не пробала? Или дека го истражила тоа и одлучила дека не е правилна одлука за неа? Верувајте ни дека мајките што се соочуваат со нешто како секундарна неплодност веќе го пребаралe „Гугл“, консултирале специјалисти и пробале сè што можат и/или не можат. Не им требаат вашите некорисни (и очигледно очигледни) предлози.

„Зошто едноставно не посвоите?“

Посвојувањето е убава опција за градење семејство, но не е за секого и не ја „решава“ неплодноста. Посвојувањето може да биде емотивно исцрпувачки и скап процес. Исто така, потребни години.

„Имаш среќа што имаш едно дете; некои луѓе не можат да имаат ни едно“

Иако е точно дека секое дете е благослов, поврзувањето на среќата со плодноста е проблематично. Исто така, само затоа што мајката има едно дете не значи дека го смета нејзиното семејство за целосно.

„Не требаше да чекате толку долго за да имате уште едно дете“

Како или зошто родителите чекаат помеѓу добивањето деца не е ничија работа. Како што знаете, можеби мајката со години се обидува повторно да забремени. Можеби забременила и имала спонтан абортус или требало да ја прекине бременоста. Не претпоставувајте дека знаете нешто за нечија репродуктивна историја.

„Дали сте ја пробале оваа/онаа позиција?“

Ова прашање создава болно непријатна и несоодветна атмосфера. Зачувајте ги советите за секс за вашиот блог.

„Само опуштете се и ќе се случи.”

Неплодноста е медицинска состојба. Дали би му кажале на некој на кого му е дијагностициран рак „само да се опушти“ додека не му исчезне туморот? Се разбира не. Кажувањето на мајката со секундарна неплодност „само да се опушти“ го отфрла нејзиното право да има чувства за ситуацијата. Оваа изјава не само што ја става вината врз неа, туку и сугерира дека нејзината состојба на умот е сè што стои помеѓу неа и друга бременост.

„Познавам мајка која го имаше истиот проблем и…“

Сите сме го слушнале урбаниот мит за 49-годишната мајка на која ѝ останало само едно јајце, која почнала да медитира и одеднаш спонтано забременила – иако нејзиниот сопруг имал вазектомија! Овие чудни приказни имаат намера да инспирираат, но го прават токму спротивното. Иако чудата сигурно се случуваат, овие неверојатни приказни често ги прават мајките да се чувствуваат уште побезнадежно бидејќи чудото сè уште не им се случило.

Што треба да кажете наместо тоа?

Секундарната неплодност е сложено и емоционално предизвикувачко искуство кое бара поддршка и емпатија од пријателите, семејството и давателите на здравствени услуги. Неопходно е да избегнувате да давате бесчувствителни коментари или да нудите несакани совети. Ако не знаете што да кажете, обидете се: „Жал ми е што ти се случува ова“, „Ова е лошо“ или „Јас сум тука за тебе“. Понекогаш, воопшто да не се каже ништо – и наместо тоа да се понуди уво што слуша или рамо за плачење – може да биде позначајно од најпромислената фраза на светот.

Извор912

X