Толку многу промени се случуваат во бременоста, а вие мора да се приспособите на нив. Дали барем некои промени во бременоста можат да ви помогнат да се чувствувате подобро и што друго би можеле да направите за тоа?

Безбедносен појас под стомакот

За да бидете безбедни и вие и вашето бебе во автомобилот, безбедносниот појас не треба да се става над стомакот, туку подолу. Иако можете да го направите ова со класичен појас, мудро е да земете појас кој се закачува за обичниот, со што ќе го држите под стомакот и ќе го заштитите вашето бебе.

Искористете ги предностите на контракциите

Ако почувствувате контракции во текот на бременоста или кон крајот на бременоста, можете да ги користите мудро во вистинската положба. Поставувањето на една од овие позиции за време на контракциите ќе му помогне на вашето бебе подобро да се приспособи.

-Седнете со лактите на масата и со раздвоени нозе, па наведнете се напред.

-Клекнете на подот и наведнете се над вреќи за седење или нешто слично.

-Седнете на кујнски стол свртен кон потпирачот за грб.

Дозволете му на вашиот партнер да ги слушне ударите

Како што расте вашето бебе, вашиот партнер ќе може да го слуша чукањето на неговото срце со помош на картонската ролна од тоалетната хартија. Нека го стави увото на едниот крај, а со другиот лесно нека го притиска вашиот стомак, па пуштете го во потрага по тие слатки удари.

Пијте сок од портокал

Железото е добро за растот и развојот на бебето. Ако пиете нешто што содржи витамин Ц со главниот оброк, како што е сок од портокал, вашето тело полесно ќе го користи железото што сте го внеле преку храната. Избегнувајте млеко и пијалаци што содржат кофеин еден час пред и по оброкот, бидејќи тоа може да му отежне на телото да го користи железото.

Земете си мини-дневник

Секогаш чувајте го во чантата и запишете ги важните датуми за преглед и слично, бидејќи многу мајки признаваат дека нивното сеќавање за време на бременоста не било особено добро… Создајте навика секое утро да гледате во вашиот дневник.

Чувајте ги лигаментите

Избегнувајте позиции каде што лигаментите се протегаат од предниот дел на карлицата. Тоа значи дека треба да излезете од автомобилот со склопени нозе, вртејќи го телото, наместо да ја вртите карлицата кога излегувате со едната и другата нога. Направете го истото кога ќе станете од кревет.

Чувајте ги спомените

Снимајте го отчукувањата на срцето на вашето бебе за време на прегледот, на пример, на вашиот мобилен телефон и на тој начин зачувајте го тој посебен момент.

Извор912

X