Националната здравствена служба на Англија не препорачува ништо друго освен мајчино млеко за бебињата до шест месеци затоа што содржи многу хранливи состојки и дава здравствени придобивки.

Според новото истражување, мајките што ги дојат своите бебиња повеќе од половина година имаат помала веројатност да им понудат слатки или солени грицки пред нивниот прв роденден. Ова значи дека доењето на бебињата може да има позитивен ефект врз изборот на здрава храна.

Во најновото истражување спроведено од Универзитетот во Глазгов, истражувачите ги разгледале врските помеѓу доењето и процесот на одвикнување.

Во анкетата учествувале 2.730 мајки. Од анкетираните, 20 отсто од бебињата биле хранети исклучиво со вештачко млеко, додека 48 отсто продолжиле да дојат по шест месеци. Истражувањето покажало дека 15 отсто од доените бебиња добивале третмани поретко, за разлика од 45 отсто од бебињата на вештачко млеко.

Здравите навики во исхраната се развиваат на рана возраст

Истражувањето покажа дека бебињата што биле доени шест месеци имале помала веројатност да бидат хранети со комерцијална детска храна.

– Во нашето истражување откривме дека разликите во исхраната започнуваат на возраст од 6 до 12 месеци. Ова е загрижувачко бидејќи навиките во исхраната се развиваат рано во животот и се потешки подоцна во животот. Нашето истражување покажува дека продолжувањето на доењето може да помогне да се развијат здрави навики во исхраната и да се заштити здравјето на доенчињата – рече д-р Ада Гарсија, водач на истражувањето.

Така, истражувањата посочуваат дека подолгите периоди на доење може да резултираат со поздраво хранење на децата кога се воведува храна различна од мајчиното млеко.

Извор912

X