Јајчниците ослободуваат зрело јајце во фалопиевата цевка. Тоа ќе биде оплодено таму, ако еден од приближно 250 милиони сперматозоиди, кои се содржани во просечниот ејакулат, успее да го помине 10-часовното патување од вагината преку грлото на матката и матката до фалопиевата цевка и ја пробие надворешната мембрана на јајце-клетката. Повеќекратна бременост ќе се случи ако јајчниците се ослободат и спермата оплодила повеќе од една јајце-клетка. Ако, пак, една оплодена јајце-клетка се подели на две посебни единици за време на поделбата, ќе се развијат идентични близнаци.

Препознајте ги плодните денови

Овулацијата е процес со кој телото ослободува една или повеќе зрели јајце-клетки од јајчниците кон фалопиевата цевка, каде што може да дојде до оплодување со сперма. И вашето тело ви дава знаци кои можат да ви помогнат да ги предвидите вашите плодни денови. Прочитајте кои се овие симптоми и препознајте ги знаците на овулација.

Клучно е да се избере вистинскиот момент

За воопшто да дојде до оплодување, мора многу работи да се совпаднат, а најважен е изборот на вистинскиот момент. Бидејќи животниот век на јајце-клетката е околу 24 часа од моментот на овулацијата, а на спермата околу 72 часа од ејакулацијата, за да се зголеми веројатноста за зачнување, се препорачува да се има секс ден или два пред и повторно на денот на очекуваната овулација. По успешното оплодување, во следните 10 до 30 часа се мешаат клеточните јадра на спермата и јајце-клетките, односно генетскиот материјал на родителите. Оплодената јајце-клетка, наречена зигот, има вкупно 46 хромозоми: 23 од мајката и 23 од таткото. На овој начин веќе се дефинирани многу идни карактеристики, како и полот на детето: ако спермата донела Y-​​хромозом, ќе се роди момче, а ако донела Х-хромозом, ќе имате девојче.

Доколку планирате бременост, важно е да го подготвите вашето тело, за што помага земањето пренатални витамини и минерали кои се препорачуваат освен за трудниците, и за жените кои штотуку планираат бременост. Вашиот датум на породување ќе се пресметува врз основа на првиот ден од вашата последна менструација. Зачнувањето се случува околу две недели од тој ден и тогаш навистина може да се сметате за бремени.

Извор912

X