Поџа Раи, архитект, искористила дел од многуте фрлени гуми во Индија за да дизајнира шарени игралишта за училиштата што немаат. Водејќи се од филозофијата дека играта е право на детето, „Антхил криејшнс“, непрофитна организација водена од Поџа Раи, досега успеала да создаде 283 различни игралишта користејќи гуми.

Повеќето од игралиштата што ги создала Поџа се состојат од големи скулптури од гуми за автомобили, згради или животни во комбинација со класични елементи на лулашки, клацкалки и реквизити за искачување.

Сите игралишта се градат од фрлените неупотребливи гуми кои претходно се чистат и се анализираат за да не претставуваат закана за децата. Потоа гумите се бојат и се дупчат еднаш или двапати за да се обезбеди дека нема да собираат вода од дождот.

– Живееме во свет каде што играта, која е суштински дел од растењето, се смета за луксуз, па дури и за непотребна – вели Раи.

Бидејќи Индија е единствената нација во светот што донесе закон за задолжителна добротворна организација од корпорациите, голем дел од работата на Раи се остварува преку донации. Малите игралишта чинат околу 800 долари, додека големите и четирипати повеќе.

Втората најнаселена земја во светот навистина користи многу гуми, а нивното рециклирање како инфраструктура за игралишта нуди уникатна можност да ги научите децата на идејата за намалување, повторна употреба и рециклирање, пред и самите да станат потрошувачи.

Игралиштата не се градат само во училиштата, туку и во јавните паркови, па дури и во бегалските паркови и имаат тематика за она што го сакаат децата во тие области.

– Радосно искуство е да се биде дел од „Антхил криејшнс“ и да им се донесе насмевка на илјадници деца – вели Викас Кешри, волонтер во организацијата.

– Често забораваме колку можат да бидат ранливи овие години кога децата растат. Правото на игра треба да се смета за клучно за когнитивниот раст, физичката и емоционалната благосостојба на детето – веруваме дека тоа е основно човеково право – вели Раи.

Извор912

X