Придобивките од пешачењето за децата се многубројни, поради што оваа активност се издвојува како една од најпрепорачливите физички активности во светот. Покрај горенаведеното, се смета за почетна точка за борба против „седечки“ начин на живот, еден од главните проблеми на нашето време.

Иако децата се немирни и постојано се во движење, ова донекаде престанува да биде универзална норма. Една од причините за тоа е прекумерната употреба на електронски уреди кои станаа главна забава во многу домови.

Спротивставување на седечкиот начин на живот

Една од главните придобивки од пешачењето, и за децата и за возрасните, се заснова на сузбивање на седечкиот начин на живот. Денес децата седат или лежат долго време, било на училиште било дома. Затоа, активностите предводени од пешачење може да бидат почетна точка за стекнување здрава навика во вашата дневна рутина. Во исто време, пешачењето може да биде мост за други корисни активности, како спортување.

Одењето го поттикнува учењето

Учењето е еден од најважните аспекти во животот на детето, а останувањето на училиште одзема голем процент од неговиот ден и детето вложува најмногу напор во училиштето. Меѓутоа, понекогаш недостигот на концентрација и мотивација може да го прекине усвојувањето нови знаења и вештини.

Зголемувањето на физичката активност кај децата ја поттикнува концентрацијата и ја зголемува мотивацијата. Тоа е така затоа што физичката активност ја зголемува количината на оксигенирана крв што стигнува до мозокот, како и до другите клучни делови од телото.

Придонес за здравјето на кардиоваскуларниот систем

Меѓу најпознатите придобивки од пешачењето е подобрувањето на здравјето на срцето, белите дробови и циркулацијата. Со цел децата да ги добијат овие физички придобивки, добро е да се прават дневни прошетки кои траат најмалку 30 минути, па дури и со варијации во интензитетот. Како што се зголемува интензитетот, така се зголемува и кардиоваскуларниот стимул.

Придобивки за развој на физичките способности

Пешачењето е најдобрата алтернатива за добивање форма, а децата имаат корист од тоа исто како и возрасните. Доколку се редовно активни, децата можат да развијат различни физички и моторни капацитети, меѓу кои се издвојуваат издржливоста и силата. Покрај тоа, можно е да се подобрат агилноста и флексибилноста, но овие вештини бараат комбинирана работа помеѓу одење и други вежби.

Одењето го подобрува расположението

Расположението е уште еден важен фактор во животот на децата, кој влијае врз поголемиот дел од нивните секојдневни задачи. Затоа, потребно е што подолго да го одржувате расположението на позитивно ниво.

Извор912

X