Ако имате мало бебе, едвај чекате да почне да реагира на своето име. Сепак, потребно е малку повеќе време да помине за да почне да реагира.

Со секој изминат месец, бебето има сè повеќе реакции на надворешни стимули. Но, кога бебето почнува да реагира кога ќе го викате на име?

Многу родители сметаат дека бебето ќе почне да реагира на неговото име од четвртиот месец од животот, но тоа не е најточно.

Бебето во тој период обрнува внимание само на гласовите, на вашиот тон и на начинот на кој зборувате. Ова е добар знак затоа што покажува дека детето има добар слух, има мускулна контрола и создава приврзаност со други луѓе.

Бебињата почнуваат да одговараат на своето име на возраст од пет до девет месеци. Ова е период што претставува пресвртна точка и е индикатор за правилен развој на бебето.

Бебето почнува да сфаќа дека вие двајцата сте целосно одделни суштества, врз чија основа почнува да ја практикува својата независност. Нежниот тон на гласот, топлите изрази на лицето и повикувањето на бебето по име ќе му помогнат на вашето бебе да се поврзе само со себе, но и со љубовта и безбедноста што зрачат од вас.

Што ако бебето не реагира на неговото име?

Ако вашето дете не почне да реагира кога некој го кажува неговото име до деветтиот месец од животот, обрнете внимание на начинот на комуникација. Во секој случај, би било добра идеја да се консултирате со педијатар.

– Од говорна и јазична перспектива, проблемите со препознавање имиња можат да бидат знак на рецептивни јазични проблеми, како и одложувања во вештините за социјална комуникација – објаснува д-р Кејтлин Раз.

Извор912

X