Повеќето деца почнуваат да одат на 12 до 14 месеци, но некои деца почнуваат да одат на врвот на прстите. Оваа шема обично исчезнува во рок од 3 до 6 месеци од учењето како да оди. Одењето на прсти може да биде поврзано со развојни нарушувања, како што е аутизам, или други миопатски или невропатски нарушувања.

Дисфункционалниот вестибуларен систем, чест проблем кај аутизмот, може да биде одговорен за одењето на прсти. Вестибуларниот систем му дава на мозокот повратна информација во врска со движењето и положбата на телото.

Што предизвикува одење на прсти?
• Затегнатост во Ахиловата тетива и мускулот на потколеницата
• Навика – ова е начинот на кој детето научило да оди
• „Да се сака чувството“ на одење на прсти
• Имаат преосетливи стапала
• Имаат лоша проприоцепција (способност да знаете каде е вашето тело во просторот) – одењето на прсти ги затегнува мускулите на потколеницата што го олеснува чувството на „контрола“
• Несоодветна положба на стапалото (т.е. спуштени/рамни стапала или свртување на стапалата) кога стојат на земја. Тие се чувствуваат посигурни на прстите бидејќи им овозможува да ги „заклучат“ сите мускули на нивните стапала.

Зошто децата со аутизам често одат на прсти?

Одговорот на ова не е со сигурност познат, но воспоставена е врска помеѓу одењето на прстите и другите невролошки проблеми, како што се задоцнет говор и фината моторика. Повторно, тоа може да се должи на уживање во сензацијата или на слаба проприоцепција или преосетливи стапала.

Дали сте почнале да забележувате дека вашето дете оди на прсти додека си игра или шета низ домот?

Работи што треба да ги земете предвид кога го набљудувате вашето дете:
• Дали е на прсти секогаш кога оди?
• Дали оди на прсти кога е босо?
• Дали оди на прсти со чевли?
• Дали може да ги спушти петите на земја?

За кое било од горенаведените, постојат повеќе вежби што можете да ги испробате дома за да помогнете да се намали одењето на прстите. Еве неколку со кои можете да започнете сега:

 1. Вежби за зајакнување:
  • Оставете го вашето дете да седне на стол или да стои. Започнете со седење и како што станува посилно, напредувајте кон стоење. Ставете вреќичка со грав врз неговото стапало и нека ја префрли вреќичката во корпа.
  • Нека вашето дете седи на стол или столче со големина која му одговара. Ставете ги рацете над неговите глуждови, обезбедувајќи умерен и постојан притисок надолу за да ги задржите неговите петици на подот. Потоа нека ги крева рацете нагоре-надолу. Оваа вежба можете да ја направите забавна со посегнување по предмети, пеење песни или дување меурчиња.
  • Седнете свртени кон вашето дете со исправени нозе, држете се за раце и навалете се напред-назад колку што можете.
  • Охрабрете го вашето дете да оди по нагорнини, како што се стрмни ридови или лизгалка.
  • Нека вашето дете турка тешки предмети, на пр., количка за намирници или тешки врати.
  • Играјте – застанете еден спроти друг (можеби ќе треба да бидете на колена) и ставете ги рацете на рацете на вашето дете. Наведнете се напред така што и двајцата ќе бидете поддржани од вашите раце.
 2. Пасивен опсег на вежбање
  • Истегнување на потколеницата: Детето лежи на грб или седи, држете го стапалото на детето. Нанесете лесен притисок за свиткување на стапалото нагоре кон главата на детето. Откако ќе почувствувате отпор, држете 15 секунди, заменете го стапалато и повторете го истегнувањето.
  • Детето нека е во седечка или лежечка положба, а доведете ги прстите нагоре кон потколеницата. Можете да го направите ова 30-60 секунди со исправено колено, а потоа со свиткано колено.
  • Нека детето седи со грб на софата и со нозете исправени додека го гледа своето омилено шоу.
  • Тетива: Детето да лежи на грб или да седи, со спротивно колено свиткано или рамно на подот, подигнете ја ногата на детето со исправено колено додека не почувствувате отпор. Држете 15 секунди, заменете ги нозете и повторете го истегнувањето.
  • Прошетките се корисни за поттикнување на активниот опсег на движење додека сеуште се забавувате. Некои примери вклучуваат:
  – Одење како мечка (со рацете и нозете на подот, колената не допираат до површината)
  – Одење како рак (почнете во положба на мост, држејќи го дното од подот, движете се напред или назад користејќи раце и нозе за придвижување)
  – Жаба-скок (почнете со длабоко сквотирање, поттикнете ја целосната контактна површина на стапалото за време на скоковите).
  – Прошетка како пингвин (со петици кои го допираат подот и прстите нагоре)
 3. Вежби за сила
  • Риболов на штица за нишање – абдоминална мускулатура: динамични активности кои ја предизвикуваат јачината на јадрото вклучуваат рамнотежа со седење/стоење на динамичен диск или навалена табла.
  • Седечка топка-столица – седењето на тераписка топка, менувајќи ја тежината наназад и нанапред, од страна на страна, ќе помогне да се активираат стомачните мускули.
  • Стратегии за сензорна интеграција – Обидете се со вибрационен влез на плантарната површина на стапалото преку вибрирачки јазол. Охрабрете го детето босо да истражува различни површини (песок на плажа, трева надвор, меки душеци за вежбање, дрвени подови). Употребата на влошки од тактилен материјал во чевлите, потешки чевли/високи врвови со чашка за глужд за контрола на усогласувањето на стапалата. Масирајте му ги стапала со масло, мека четка.
  • Скокање на трамбулина, со насоки при спуштање да се потпре на петици.
  Забавувајте се со овие вежби за истегнување и зајакнување со тоа што ќе ги претворите во игра или додека правите активности во кои вашето дете ужива.
  Правилниот избор на чевли може да има големо влијание врз одењето на прсти.
  Исто така, ќе треба да посетите физиотерапевт за да го решите одењето на прсти што е предизвикано од намален опсег на движење и сила. Физиотерапевтот ќе ви каже дополнителни вежби за вашето дете да ги прави во клиника и дома.


912

X