Денес родителите сѐ повеќе им дозволуваат на децата да поминуваат време пред екранот. Иако нема ништо лошо во контролирањето на времетраењето и содржината, исто така, е важно децата да се охрабруваат да се релаксираат без технологија во текот на денот. Светлината што ја емитуваат екраните го стимулира мозокот на детето. Ова може да им го отежне опуштањето и да создаде контраефект.

Децата треба да имаат доволно време во текот на денот да се релаксираат и да се одморат бидејќи тоа е неопходно за развој на мозокот и за правилен раст. Покрај тоа, тие треба да имаат време за читање, сликање или играње. Има толку многу добри начини за забава и релаксација кои не вклучуваат екрани.

Бесплатна игра

Често се занемарува, но слободната игра е начинот на кој децата најдобро учат за себе и за својата околина. Ја развиваат имагинацијата и ги усовршуваат своите вештини, а истовремено ја градат самодовербата која е основа за успех во зрелата возраст.

Креативна игра

Креативната игра е клучна за мозокот на децата, без разлика дали се работи за сликање, уметничко дело или едноставно пуштање на нивната имагинација. Да им дозволите на децата да се занесат и да не размислуваат за времето што минува е прекрасен начин да се опуштите.

Заеднички семејни моменти

Еден од најдобрите начини да им помогнете на вашите малечки да се релаксираат е да се опуштите со нив. По вечерата можете да си играте со вашето дете или да одите на прошетка доколку времето дозволува. Ова ќе ви помогне да го потрошите вишокот енергија и сите членови на семејството подобро да спијат.

Релаксирачка музика

Релаксирачката музика е добра за опуштање на телото и умот. Најдете песни што сите сакате да ги слушате и вклучете ги вечерта пред да легнете. Затворете ги очите и уживајте во мелодијата заедно.

Нежни масажи

Понекогаш може да биде тешко да ги натерате вашите деца да заспијат, но она што може да им помогне на малите деца од која било возраст е добра масажа. Експертите препорачуваат лосиони со мирис на лаванда кои имаат релаксирачки ефект.

Извор912

X